Lisztes a legjobb Európában, a Barca új Neymarja mellé került





A számok nem hazudnak: ifjabb Lisztes Krisztián korosztályának a legeredményesebb labdarúgói között van. Posztján a legjobb, mindenkit beleszámítva csak egyvalaki előzi meg.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2023.09.26.
ifj. Lisztes Krisztián Fradi Barcelona

Noha pár perc erejéig már tavaly bemutatkozott az NB I-ben, idén áprilisban robbant be a Ferencváros labdarúgócsapatába ifjabb Lisztes Krisztián. A korábbi közönségkedvenc, Bundesliga-sztár Lisztes Krisztián 18 éves fia azóta már a rá nyáron lecsapó Eintracht Frankfurt kölcsönjátékosaként szerepel a Fradiban. Nem is akárhogyan! Noha nem klasszikus csatár, eddigi 14 élvonalbeli meccsén 8 gólt szerzett, ami a korosztályában világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény.

Lisztes Krisztián világviszonylatban is kiemelkedő tehetség – Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Amióta a zöld-fehérek edzői – előbb Sztanyiszlav Csercseszov, majd Máté Csaba, és immár utódjuk, Dejan Sztankovics – egyre több játéklehetőséget adnak neki, Lisztes a korosztálya leggólerősebb focistája. A Transfermarkt szakportál statisztikái szerint támadó középpályásként ő szerezte a legtöbb találatot bajnoki meccseken a 18 évesnél nem idősebbek közül az egész világon. Ha a csatárokra is kibővítjük a keresést, akkor is ő Európa legjobbja – világszerte pedig (ahogy azt a Csakfoci kiszúrta) csak a brazil Vitor Roque előzi meg őt. 

A szintén 18 éves támadó 11 góllal segítette az Athletico Paranaensét, és már megköttetett az üzlet: jövő nyáron 40 millió euróért (15,6 milliárd forint) igazol a Barcelonához. Összehasonlításul, míg ő 22 mérkőzésen jutott 11 gólig, Lisztes idén csak 13-szor pályára lépve szerzett 8 találatot – a brazilnak átlagosan 141, neki 80 percnyi játék kell egy-egy gólhoz.

A legtöbb bajnoki gólt szerző 18 éves focisták :

1. Vitor Roque (brazil, Athletico Paranaense, 22 meccs) 11 gól

2. Lisztes Krisztián (magyar, FTC, 13 meccs) 8 gól

3. Evan Ferguson (ír, Brighton, 15 mecss) 7 gól

(Forrás: Transfermarkt)

Mögöttük egyébként az az ír Evan Ferguson a harmadik a korosztályuk góllövőlistáján, akinek 15 angol Premier League-meccsre volt szüksége 7 gólhoz (105 perc/gól), és szeptemberben triplázott a Brighton 3-1-es győzelme során a Bajnokok Ligája-főtáblás Newcastle ellen.

Alábecsülik Lisztest

A fenti adatok alapján szembetűnő, hogy a Transfermarkt mennyivel kevesebbre saccolja Lisztes Krisztián piaci értékét, mint a riválisaiét. A magyar tehetséget 600 ezer euróra (234 millió forint) becsülik, míg Vitor Roquét 32 millió euróra (12,5 milliárd forint), Evan Fergusont pedig 30 millió euróra (11,7 milliárd forint). Az 53-szoros, illetve 50-szeres különbség aligha magyarázható kizárólag azzal, hogy az NB I-es bajnokság színvonala nem éri el a brazil és az angol nívót.

 





 





Ezeket olvastad már?
Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Gulácsi Péterről

Bemutatjuk Marco Rossi csapatát, három érdekesség Gulácsi Péterről

Újabb legenda távozott, meghalt a 30-szoros válogatott focista – videó

Újabb legenda távozott, meghalt a 30-szoros válogatott focista – videó

Szörnyű jóslat, gyorsan kirúgják Szoboszlai Dominik új edzőjét

Szörnyű jóslat, gyorsan kirúgják Szoboszlai Dominik új edzőjét

Csodát tett tündéri kisfia Milák Kristóf nagy riválisával

Csodát tett tündéri kisfia Milák Kristóf nagy riválisával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás