Lisztes a legjobb Európában, a Barca új Neymarja mellé került

A számok nem hazudnak: ifjabb Lisztes Krisztián korosztályának a legeredményesebb labdarúgói között van. Posztján a legjobb, mindenkit beleszámítva csak egyvalaki előzi meg.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2023.09.26.
ifj. Lisztes Krisztián Fradi Barcelona

Noha pár perc erejéig már tavaly bemutatkozott az NB I-ben, idén áprilisban robbant be a Ferencváros labdarúgócsapatába ifjabb Lisztes Krisztián. A korábbi közönségkedvenc, Bundesliga-sztár Lisztes Krisztián 18 éves fia azóta már a rá nyáron lecsapó Eintracht Frankfurt kölcsönjátékosaként szerepel a Fradiban. Nem is akárhogyan! Noha nem klasszikus csatár, eddigi 14 élvonalbeli meccsén 8 gólt szerzett, ami a korosztályában világviszonylatban is kiemelkedő teljesítmény.

Lisztes Krisztián világviszonylatban is kiemelkedő tehetség – Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

Amióta a zöld-fehérek edzői – előbb Sztanyiszlav Csercseszov, majd Máté Csaba, és immár utódjuk, Dejan Sztankovics – egyre több játéklehetőséget adnak neki, Lisztes a korosztálya leggólerősebb focistája. A Transfermarkt szakportál statisztikái szerint támadó középpályásként ő szerezte a legtöbb találatot bajnoki meccseken a 18 évesnél nem idősebbek közül az egész világon. Ha a csatárokra is kibővítjük a keresést, akkor is ő Európa legjobbja – világszerte pedig (ahogy azt a Csakfoci kiszúrta) csak a brazil Vitor Roque előzi meg őt. 

A szintén 18 éves támadó 11 góllal segítette az Athletico Paranaensét, és már megköttetett az üzlet: jövő nyáron 40 millió euróért (15,6 milliárd forint) igazol a Barcelonához. Összehasonlításul, míg ő 22 mérkőzésen jutott 11 gólig, Lisztes idén csak 13-szor pályára lépve szerzett 8 találatot – a brazilnak átlagosan 141, neki 80 percnyi játék kell egy-egy gólhoz.

A legtöbb bajnoki gólt szerző 18 éves focisták :

1. Vitor Roque (brazil, Athletico Paranaense, 22 meccs) 11 gól

2. Lisztes Krisztián (magyar, FTC, 13 meccs) 8 gól

3. Evan Ferguson (ír, Brighton, 15 mecss) 7 gól

(Forrás: Transfermarkt)

Mögöttük egyébként az az ír Evan Ferguson a harmadik a korosztályuk góllövőlistáján, akinek 15 angol Premier League-meccsre volt szüksége 7 gólhoz (105 perc/gól), és szeptemberben triplázott a Brighton 3-1-es győzelme során a Bajnokok Ligája-főtáblás Newcastle ellen.

Alábecsülik Lisztest

A fenti adatok alapján szembetűnő, hogy a Transfermarkt mennyivel kevesebbre saccolja Lisztes Krisztián piaci értékét, mint a riválisaiét. A magyar tehetséget 600 ezer euróra (234 millió forint) becsülik, míg Vitor Roquét 32 millió euróra (12,5 milliárd forint), Evan Fergusont pedig 30 millió euróra (11,7 milliárd forint). Az 53-szoros, illetve 50-szeres különbség aligha magyarázható kizárólag azzal, hogy az NB I-es bajnokság színvonala nem éri el a brazil és az angol nívót.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás