"A Holdon is Puskás lett volna a legjobb" - Pelé tisztelte az Aranycsapatot

Pelé jól ismerte a magyar Aranycsapat történetét, Puskás Ferenccel kölcsönösen tisztelték egymást.Megosztás
Szerző: SzT
Létrehozva: 2022.12.30.
puskás ferenc Pelé gyász

A csütörtökön elhunyt brazil Pelé ugyan soha nem játszott a magyar válogatott ellen, de többször is járt hazánkban - a Santos tagjaként kétszer lépett pályára a Vasassal szemben. 1994 szeptemberében például Budapestre látogatott, átvette a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjét, amelyet „kiemelkedő sportpályafutása és az egyetemes sportért kifejtett tevékenysége” miatt kapott Göncz Árpád köztársasági elnöktől. Akkor az Aranycsapat legendája, Puskás Ferenc fogadta, akivel kölcsönösen tisztelték egymást, Santos-Real Madrid meccsen játszottak is egymás ellen.

Pelé
Pelé 82 évesen hunyt el Fotó: AFP

A háromszoros világbajnok Pelé nagyon sokra tartotta az ötvenes évek magyar Aranycsapatát. Erről 1980-ben Budapesten beszélt, amikor a Menekülés a győzelembe című film kapcsán nálunk járt.

"Jasin, Puskás, Bobby Moore, Cruyff, Beckenbauer és még néhányan meghatározói voltak a futball élvonalának. Nagy tisztelője voltam az ötvenes évek magyar csapatának, hiszen akkor gyerekfejjel éltem-haltam a fociért. Apám sokat mesélt a magyar futballiskoláról"

Hogy Pelé mennyire tisztelte Puskást egy példa: idén augusztusban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Puskás Aréna névadó ünnepségének huszadik évfordulója alkalmából Pelét idézve azt mondta, a Holdon is Puskás lett volna a legnagyobb focista.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás