Fejére állt a focivilág: érik a csoda Angliában, Olasz- és Spanyolországban





Veterán klasszisok repítik a Premier League, a Serie A és a La Liga élén álló meglepetéscsapatokat.



Megosztás
Szerző: vav
Létrehozva: 2020.11.20.
nem vénember

Korai még messzemenő következtetéseket levonni a világjárvány miatt amúgy is zaklatott bajnoki szezon negyedénél (sőt, helyenként ötödénél), mégis feltűnő: a „szokásos” nagymenők helyett három európai topligában is meglepetéscsapat vezeti a tabellát. Az angol Premier League-ben a Leicester, az olasz Serie A-ban az utóbbi években gyengélkedő Milan, a spanyol La Ligában a Real Sociedad után kapaszkodnak az esélyesek. A közös bennük, hogy mindhárom gárdát veterán vezéregyéniségek köré építették.

Vardy és a Leicester City

A Leicester 2016-ban kiesőjelöltként indulva nyert csodával határos angol bajnoki címet. Azóta sorrendben csak a 12., kétszer a 9., majd az 5. helyig jutott. Most azonban nyolc forduló után vezeti a tabellát Brendan Rodgers csapata, megelőzve a Tottenhamet, a címvédő Liverpoolt és a többieket.

Fotó: Getty Images

Miként négy éve, most is Jamie Vardy a Leicester gólzsákja. A 33 éves csatár nyolc találatával (négyes holtversenyben) vezeti a góllövőlistát.

Ibrahimovic és az AC Milan

A hétszeres BL- illetve BEK-győztes Milan 18-szoros olasz bajnok ugyan, de legutóbb tíz szezonnal ezelőtt nyerte meg a scudettót, sőt dobogón sem végzett 2013 óta. Most mégis a Juventus legfőbb trónkövetelőjének számít, miután hét forduló után éllovas.

Fotó: Getty Images

Stefano Pioli drasztikusan megfiatalított csapatának vezére a 39 éves Zlatan Ibrahimovic. Őt nem számítva 25 év alatt van a játékosok átlagéletkora. A válogatottságtól 116 bevetés után, 2016 nyarán visszavonult svéd zseni úgy termelt eddig nyolc gólt, hogy koronavírus-megbetegedése miatt csak öt meccsen játszott.

Silva és a Real Sociedad

A Real Sociedad közel négy évtizede nyerte két spanyol bajnoki címét, legutóbb hatodikként végzett. A most kilenc forduló után élen álló baszkok is a fiatalokra, sőt 16 saját nevelésű kerettagra építenek. Persze a mezőny legalacsonyabb átlagéletkorú csikócsapatának is van egy kiemelkedő tudású – és korú – vezéregyénisége. A 125 válogatottság után a nemzeti csapattól tavalyelőtt visszavonult David Silva.

Fotó: Getty Images

A Manchester Citytől hazatért, 34 éves világ- és Európa-bajnok középpályás Imanol Alguacil vezetőedző szerint „majdnem olyan tehetséges, mint Diego Maradona” volt, csak „sokkal keményebben dolgozik”.

Csak a Bayern hozza a formáját

A négy európai topliga körül csak a német Bundesliga a kakukktojás. Ott hét kör után a címvédő Bayern München áll az élen. Naná, hogy a Bőrnadrágosok legjobbja se mai gyerek: a 32 éves lengyel gólzsák, Robert Lewandowski hat bajnokin 11 góllal és 4 gólpasszal vette ki a részét a menetelésből. A 2013 óta egyeduralkodó, ráadásul idén BL- és európai Szuperkupa-győztes Bőrnadrágosok dolgát idén leginkább a Gulácsi Péterrel és Orbán Willivel felálló, hetekig vezető RB Leipzig és a Borussia Dortmund nehezítheti meg.

 





Ezeket olvastad már?
"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

"Azóta is várom a repülőjegyet" - élete drámájáról vallott a magyar válogatott focista

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Mike Tyson helyett másik nagyágyút hoz Budapestre Bunyós Pityu

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Hadüzenet Németországból, bombaerős ellenfél vár Marco Rossi csapatára

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Olyat csinált a magyar válogatott focista, súlyosan eltiltották

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás