Karácsony ügyvédje 50 milliót kaszálhatott a Városházán





A házkutatás ellenére töretlen Karácsony bizalma Tordai iránt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.05.
Módosítva: 2023.12.05.
Karácsony Gergely juttatás Városháza Tordai Csaba Gansperger Gyula

Micsoda csapat, micsoda pénzek! Tordai Csaba egyike annak a 42 embernek, aki tanácsadóként tevékenykedik a Városházán. A nyilvánosságra került adatok alapján Karácsony Gergely jogi főtanácsadójaként Tordai havi egymilliónál is többet kereshet, s ebben még nincs benne minden. Tordai egyébként az a jogász, akinek ügyvédi irodájában november elején tartott házkutatást a Karácsony-féle 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt nyomozó adóhivatal.

Tordai Csaba

Bajnai Gordon ajánlatával érkezett

„Na, most nekem a Gordon (Bajnai Gordon egykori miniszterelnök) azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek (Karácsony Gergely főpolgármesternek)” – fogalmazott Gansperger Gyula azoknak az Anonymus által 2021-ben kiszivárogtatott hangfelvételeknek az egyikén, amelyek a Városháza tervezett eladásának előkészületeiről szóltak. A baloldali üzletember az orosz befektetői körök képviselőinek el is árulta, hogy kik ők. Az egyik Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

Gansperger Gyula (Fotó: Bors)

Tordairól Gansperger a következőket mondja: neki nincs úgymond hivatali tisztsége.

„De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírjon Gergő egy szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza” – fogalmazott.

Tordai Csaba a szervezet egyik legfontosabb szereplője

Tordai pedig mindezért – az idén napvilágot látott közérdekű adatigénylések alapján – igen jól kereshet a Városházán. Az esztendő elején – miként arról a HVG alapján a Telex beszámolt – 42 önkormányzati tanácsadó dolgozott a fővárosnál: 16-an kiemelt feladattal járó főtanácsadóként, 26-an tanácsadóként. A legalacsonyabb bér havi bruttó 200 ezer, a legmagasabb 1,35 millió forint. Nem tűnik alaptalan feltételezésnek, hogy a Városháza működtetésében kulcsszerepet játszó Tordai juttatása a maximum közelében mozog, vagyis az önkormányzat főjogásza jóval egymillió forint fölött kereshet. S bizonyosan hasonlóan keresett korábban is. Erre lehet következtetni a Városháza nyilvánosságra hozott adataiból. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy a tanácsadók és főtanácsadók együttes bérköltsége az elmúlt években is igen tetemes volt. 2020-ban bruttó 26 millióba kerültek ezek a személyek minden egyes hónapban, az utóbbi három évben pedig 34-35 millióba. Vagyis 2019 óta évente 300-400 millió forintot költ a főváros, közelebbről az adófizetők közössége a Városháza tanácsadóira, akikből nem is alkalmaz keveset a Karácsony vezette önkormányzat. Volt rá példa – 2021-ben –, hogy ötven tanácsadót fizetett Budapest, de a legvisszafogottabb időszakban is 37 név szerepelt a fizetési listán. Mindebből az következik, hogy átlagosan bruttó 700-800 ezer forint járt egy tanácsadónak, ez alapján pedig Tordai Csaba a szervezet egyik legfontosabb szereplőjeként biztosan megkereste a havi egymilliót.

Vagyis Karácsony Gergely 2019-es hivatalba lépése óta ötvenmillió forintot biztosan kitett annak a Tordai Csabának a városházi járandósága, akinél a hónap elején tartott házkutatást a Karácsony-féle 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatt nyomozó adóhatóság.

Karácsony Gergely (Fotó: Nagy Zoltán)

Még, még, még, ennyi nem elég!

A Városházán azonban béren kívüli juttatás is jár, mégpedig nyolc jogcím alapján. Mint arra őszi cikkében a Tűzfalcsoport rámutatott, mind a 42 tanácsadó kaphat helyi utazási bérletet (ára 189 ezer forint évente), részesülhet ruházati hozzájárulásban (évi 300 800 forint), miként hozzájuthat havi 37 700 forint önkéntes pénztári kerethez is. Mindehhez hozzá lehet adni a változó összegű, de így is évi százezres nagyságrendű rekreációs juttatást, a háromszázezer forint körüli cafeteriát, a legutóbb kétszázezer forintot jelentő rezsitámogatást és a Budapest-pótlékot, amely az érintett fizetésének 60 százalékától egészen a 160 százalékáig terjedő összeget tehet ki.
S ha mindez még nem lenne elég, havi ezer forint értékben bankszámla-hozzájárulással is számolhatnak a fő- és egyéb tanácsadók.
A juttatások a Tűzfalcsoport számításai szerint meghaladhatják az évi kétmillió forintot – írja a Ripost.





 





Ezeket olvastad már?
„Karácsonynak bukovári, hajrá, Alexandra!” – Orbán Viktor meglátogatta Szentkirályi Alexandrát

„Karácsonynak bukovári, hajrá, Alexandra!” – Orbán Viktor meglátogatta Szentkirályi Alexandrát

Nagy Márton: az infláció összeomlott és lent is maradt

Nagy Márton: az infláció összeomlott és lent is maradt

Magyar Péter félkarú rablókkal seftelő "üzletember" pártját vette meg

Magyar Péter félkarú rablókkal seftelő "üzletember" pártját vette meg

Szentkirályi Alexandra: P+R parkolók helyett csak PR-t és dugókat adott Karácsony Gergely

Szentkirályi Alexandra: P+R parkolók helyett csak PR-t és dugókat adott Karácsony Gergely

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás