RETRO RÁDIÓ

Maruzsa Zoltán: 32 ezer táblagépet oszt ki a kormány





22 ezer eszközt kapnak köznevelési intézmények, tízezret pedig civil szervezetek – erről beszélt Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára, valamint Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.03.15.
Módosítva: 2023.03.15.
Nyitrai Zsolt Rétvári Bence népszámlálás civilszervezetek Maruzsa Zoltán közoktatási intézmény táblagép

A népszámlálás idején használt, 32 ezer korszerű táblagépet oszt ki a magyar kormány, az akciót először hirdetik meg.

Balról jobbra: Maruzsa Zoltán, Rétvári Bence és Nyitrai Zsolt – Fotó: Máté Krisztián

„A modern oktatás egyik kulcskérdése a digitalizáció, a kormány által elfogadott, a 2021–2030 közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégia kiemelt célként kezeli ezt a területet” – mondta Maruzsa Zoltán államtitkár.

Ez a 22 ezer eszköz a következő hetekben köznevelési intézményekbe kerül, részben a közép-magyarországi régióba, de természetesen vidékre is. Az elosztást megterveztük a Klebersberg Központtal, az eszközök már rendelkezésre állnak.

Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára a Nemzeti Köznevelési Portál (Okosportál) kapcsán azt emelte ki: fontos, hogy ellenőrzött, biztos, tudományos tartalomhoz jussanak a diákok.

Nagyon sok olyan tartalom van, amit ezekkel az eszközökkel el tudnak érni a diákok. Létrehoztuk az Okosportált, amelyet 137 millióan nyitottak meg az elmúlt két évben. A felhasználók 56 ezer feladatot és 5000 feladatsort találnak ott. Már 2600 digitális tanulócsoport működik, ők nem az osztályteremben vannak együtt, hanem a digitális térben, így tudják az ismereteket elsajátítani. Ma már az oktatásban a mesterséges intelligencia nyelvet is tanít, amit a tanulók ki is használnak a portálon

– sorolta a többi között Rétvári Bence.

Nyitrai Zsolt szerint ez észszerű kormányzati döntés, hiszen ezeket a táblagépeket rövid ideig használták a számlálóbiztosok, így kiválóan működnek – Fotó: Máté Krisztián

 

„A civil szervezetek kiválasztásakor szempont, hogy kiemelt szektorban tevékenykedjenek, most nekik szeretnénk ezzel segítséget nyújtani” –mondta el a Metropolnak Nyitrai Zsolt

Lényeges, hogy olyan szervezetek részesüljenek támogatásban, amelyek például a közbiztonság fenntartásában vesznek részt, mint a polgárőrség vagy nyugdíjasszervezetek, a cukorbetegek, fogyatékossággal élők mindennapjait segítők, azok, akik az agráriumban tevékenykednek vagy a védőnők

– sorolta a miniszterelnök főtanácsadója, hozzátéve, hogy a projekt kereteiről törvényben határoznak, a javaslat a tavaszi ülésszakban kerül az Országgyűlés elé. 

Nőtt a civil szervezetek támogatottsága

Az érdekképviseletek számíthatnak a kormány támogatására – jegyezte meg Nyitrai Zsolt. – 2010 óta több mint két és félszeresére nőtt a civil szervezetek támogatása, tehát mind költségvetési forrással, mind pedig eszközökkel segíti őket Magyarország kormánya.

 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás