RETRO RÁDIÓ

Az orosz–ukrán háború egy éve tart: az egyetlen kiút a béke

Egy éve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: háborút indít Ukrajna ellen, és ezzel egyidőben gyakorlatilag megszólaltak a légvédelmi szirénák is.Megosztás
Szerző: P.P.
2023.02.25. 10:30
háború Ukrajna orosz-ukrán háború

2022. február 24 -én tört ki az orosz–ukrán háború, amely során Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. Ukrajna mára romokban hever: a nagyobb városokat lebombázták, akadozik az áram- és ivóvízellátás, Európa pedig azóta súlyos terheket visel a vállán.

Ukrajna romokban hever Fotó:  MTI / Oleh Petraszjuk

Emberek milliói menekültek el

Egy friss felmérés szerint több mint 17 millió ember távozott valamelyik európai országba. A Magyarországra menekültek száma mára meghaladta az egymilliót. Közülük eddig 30 279 személy kapott úgynevezett menedékes státuszt.

A BOK-csarnokban fogadják őket ideiglenesen, de 4100 gyermek már nálunk jár köznevelési intézménybe is. A magyar kormány már a háború kitörése óta jelentős anyagi segítséget nyújtott Ukrajnának is: összesen 3,5 milliárd forintot küldött az ország megsegítésére.

A BOK-csarnokban fogadják a háború elől menekülő embereket Fotó: Havran Zoltán

Az energia- és élelmiszerárak elszálltak

Az orosz invázió kapcsán az Európai Unió úgy döntött: gazdasági szankciókat vezet be Oroszországgal szemben. Ezek a szankciók azonban nem tűnnek működőképesnek, sőt: míg Oroszország egyelőre gazdaságilag továbbra is erős, addig Európában nagy károkat okoznak ezek a döntések, beleértve hazánkat is.

Az elrontott európai szankciós politika minden évben 10 milliárd euróba kerül a magyar gazdaságnak, és 1600 milliárd forintnyi forrást von el társadalmi célok elől illetve kasszájából

– jelentette ki hazánk helyzete kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is kiemelte: az uniós szankciós politika elhibázott döntés, hiszen több kárt okoz az európai országoknak, mint amennyi visszatartó ereje van Oroszország számára. Orbán Viktor szerint az egyetlen megoldás a kialakult helyzetre a béke lenne.

A háború és a szankciók következtében az elmúlt egy évben jelentősen elszálltak az energiaárak és az infláció

@metropol.napilap Szerinted mikor lesz végre vége a háborúnak? 🪖 #metropol #háború #ukrajna #oroszország ♬ Paris - Else

 

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás