Ezért jó a magyar nőknek, hogy egy családanya lett a köztársasági elnök





Fél éve van hivatalban Magyarország első női köztársasági elnöke, Novák Katalin, aki már megválasztásával is történelmet írt. Nőként és családanyaként egy teljesen új szemléletet hoz a politika világába.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.13.
fontos értékek

„Általánosító, közhelyes és sztereotípiákhoz vezető a gondolat, mely szerint „a nők másképpen gondolkoznak, mint a férfiak”, mégis nagyrészt igaz. A férfiak uralta politika világában frissítő erővel bírhat az, ha valaki másképpen gondolkozik – akár azért, mert ez a valaki nő, feleség vagy anya, esetleg mind egyszerre. A háborús kontextust senkinek nem kell bemutatni: a férfi politikusoktól pedig megszokhattuk a katonáskodást, azt, hogy ők meg akarják nyerni a háborút. Mi történik akkor, amikor jön egy nő, és azt mondja: Ő nem a háborút, hanem a békét akarja megnyerni?” – fejti ki a véleményét a témában a 888.hu podcastjában Fodor-Horváth Zsófia a lap munkatársa, aki így folytatja:

„Új szemlélet, teljesen más fókusz: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke ezt az új szemléletet, friss energiát hozta magával, és nem úgy tűnik, mint aki engedni akar ebből – legalábbis hivatalában töltött első fél éve ezt mutatja. Aki az államfői tisztséget tölti be Magyarországon, azt könnyen minősíthetik azzal, hogy tisztsége és ereje csak szimbolikus. Novák Katalin első fél évében mindent megtett azért, hogy erre rácáfoljon, miközben személye a nők számára igazi és erőteljes szimbólummá vált: olyan feminizmust jelenít meg, amiben nem kell választani, amiben meg lehet élni nőként a női, az anyai és a karrier szempontokat is, anélkül, hogy állást kelljen foglalni valamelyik mellett, választani kelljen közülük.”

Az első női elnök: sikeres nő és anya

Novák Katalin megérti és támogatja a lányokat, nőket, képviseli őket, példát mutat, hogy lehet nőként, anyaként is sikeresnek lenni. Ezenkívül – ahogy azt a Mandiner cikke is összefoglalja – többször is megnyilvánul női témákban. Mint mondta, „nem ahhoz képest, hanem annak is köszönhetően kívánok jó köztársasági elnöke lenni Magyarországnak, hogy nő vagyok”.

Novák Katalin személyes példájával is gyakran bátorítja beszédeiben, üzeneteiben a lányokat, nőket. Egész elnökségének hangsúlyos eleme a nők közéleti és társadalmi szerepvállalásának támogatása. A nőiséget sem előjognak, sem hátránynak nem tartja. Fontosnak tartja a család és a munka összeegyeztethetőségét, hogy a nőknek ne kelljen a kettő között választaniuk, hanem mindkét szerepben ki tudjanak teljesedni. Mindig hangsúlyozza: a családtagoknak, házastársaknak támogatniuk kell egymást, és a férfiakra is nagy szerep hárul abban, hogy támogassák a nőket.

„Büszkék lehetünk arra, hogy Karikó Katalin személyében egy magyar édesanya ma a követendő példa sok kislány és fiatal női kutató számára” – mondta Novák Katalin Fotó: MTI

„Ez itt most két női államfő találkozója is Koszovóban. Szeretnénk bátorításul szolgálni azoknak a fiatal lányoknak, nőknek, hölgyeknek, akik olyan dilemma előtt állnak, hogy vajon a karrierjüket vagy a családjukat helyezzék előtérbe. Igenis lehet nőként sikeresnek lenni, karriert elérni úgy, hogy a családot sem kell feladnunk. Mi nemcsak nőként, hanem édesanyaként is állunk így együtt, és üzenjük, hogy bár nem egyszerű, de lehetséges az anyai szerepet összeegyeztetni a hivatással” – emelte ki koszovói látogatásakor, ahol a koszovói elnökkel, Vjosa Osmanival is találkozott.

Kiemeli, hogy a nők bizonyos kérdéseket másfajta aspektusból is szemlélni tudnak. Külföldi látogatásai közben is keresi a kapcsolatot a női vezetőkkel. Az ENSZ közgyűlésén részt vett a női állam- és kormányfők külön tanácskozásán, melyet első alkalommal hívtak össze az ENSZ története során.

Családanyaként hitelesen népszerűsíti a magyar családpolitikát

A család a nemzet kovásza. Amíg lesznek, akik gyermeket vállalnak, felelősen gyermeket nevelnek, addig fog erősödni a magyarság” – mondta Novák Katalin, akinek egész politikai pályafutásának kulcseleme a családok védelme és támogatása: mielőtt államfő lett, 8 éven át felelt a kormányzatban a családokért, pozícióban is: államtitkárként, majd miniszterként.

„Nyolc éven keresztül kormányzati feladatom a családok jövőjének biztosítása volt. Hálás vagyok azért a kétszázezer gyermekért, akiknek a vállalásához pluszsegítséget tudtunk adni. És hálás vagyok azért a hétszázezer gyermekért is, akik e segítség nélkül is megszülettek volna. Ha túltekintünk az ország határain, akkor a világon több mint egymillió megszületett magyar életnek örülhetünk tíz év alatt” – mondta.

A család támogatása, a családi értékek védelme a legmélyebb személyes meggyőződéséből fakad: maga is három gyermek édesanyja, aki küldetésének tartja a magyar családok megerősítését. Vallja, hogy „a szuverenitás bölcsője a család” és a „nemzet egysége is a családban kezdődik.” Felismerte, hogy a világban sokan inspirációt látnak a magyar családpolitikában, ezért világszerte ő a magyar családpolitika „nagykövete”, népszerűsíti és méltatja családtámogatási rendszerünket. De igyekszik cselekedni is: megalapította a Családbarát Elnökök Hálózatát.

Mindezek mellett kiáll a keresztény családi értékek mellett, amelyre most igazán nagy szükség van Európa-, de inkább világszerte: „…a családot megőrizhessük családnak, a férfit férfinek, a nőt nőnek, és a nemzet maradjon együttélésünk természetes éltető ereje” – emelte ki.





A dosszié további cikkei

Top hírek







Hírlevél-feliratkozás