RETRO RÁDIÓ

Megszületett a megállapodás! Pénteken újraindul a fővárosban a hulladékszállítás

Közleményt adott ki csütörtök este a Budapesti Közművek, amelyben részletesen leírják, hogy milyen feltételek mellett sikerült megegyezni a budapesti kukásokkal.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.10.06. 20:53
sztrájk

Mint arról részletesen a Metropol is beszámolt, október 4-én kedden reggel sztrájk kezdődött a fővárosi szemétszállításban dolgozók részéről. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és egyes agglomerációs településeken elmaradt a hulladék begyűjtése.

A Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre” - írta közleményében a Budapesti Közművek csütörtök este.

A megállapodásban foglalt főbb elemek:

 • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200.000,-Ft/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
 • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120.000,-Ft/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
 • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
 • A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
 • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.
 • A tárgyaló felek kölcsönösen vállalták, hogy mindent megtesznek a hulladékszállítás mielőbbi újraindítása érdekében. Egyúttal közösen kérik a Főváros lakosságának, és intézményeinek türelmét, amíg a három napos szolgáltatás-kimaradás következményeit teljeskörűen felszámolják. Bizonyos ütemezett feladatok – így a hétvégén esedékes terézvárosi lomtalanítás – későbbi időpontban fog megvalósulni, de a folyamatos szolgáltatás néhány napon belül várhatóan ismét helyreáll.

  Ezeket olvastad már?
  A Baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

  A Baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

  „Már tartanak az autósoktól, mert a sínekre hajtanak” – villamosbalesetek borzolják a kedélyeket Újpalotán - Fotók

  „Már tartanak az autósoktól, mert a sínekre hajtanak” – villamosbalesetek borzolják a kedélyeket Újpalotán - Fotók

  Nagyon visszaesett az Európai Unió támogatottsága Magyarországon

  Nagyon visszaesett az Európai Unió támogatottsága Magyarországon

  Egyre közelebb vagyunk az atomháborúhoz

  Egyre közelebb vagyunk az atomháborúhoz

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás