Télimádók, figyelem: havazás miatt erre a nyolc vármegyére adtak ki riasztást





Hótorlaszokra is figyelmeztetnek a meteorológusok.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.12.06.
időjárás hótorlasz havazás

A Dunántúlon és a Duna vonalában jelentős havazás kezdődött szerdán, ami csütörtökön az ország keleti részét is eléri. Az előrejelzések 5-20 centiméter közötti friss havat jósolnak. 

Havazás
Fotó: Origo

Egyre nagyobb területen várható hóesés a Dunántúlon és a Tiszántúlon is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely a nagy mennyiségű hó miatt 8 vármegyére, a várható hófúvások miatt pedig kettőre adott ki elsőfokú figyelmeztetést. A legfrissebb számítások szerint 20 centiméter körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra a Bakony, a Vértes és a Gerecse, a Dunazug-hegység és a Mátra 200-300 méter feletti részein van leginkább esély – felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság. Veszprém és Komárom-Esztergom vármegyében a szél hótorlaszokat is emelhet.

Grafika: met.hu

A Köpönyeg.hu azt írja, csütörtökön megerősödik a felhőzet, és többfelé köd képződhet. Napközben sem nagyon lesz több mínusz 2 foknál, éjjel pedig egészen mínusz 10 fokig hűl le a levegő. A hétvégén kissé melegebb lesz az idő, plusz 1-2 fok körül alakulhat a hőmérséklet. A köd megmarad, havazás és ónos eső váltogatja majd egymást.

Grafika: met.hu

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kérte, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról és az aktuális útviszonyokról. Arra is figyelmeztettek, hogy az autósok csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Ha pedig valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, vagy használja a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, mely IOS-es és androidos okostelefonra egyaránt elérhető!





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás