Téli gumicsere: a szabály, amit minden autósnak illik tudni





Az autós közösségben jól ismert az úgynevezett 7°C fokos szabály, amely segít eldönteni mikor érdemes a nyári gumiknak egy időre búcsút inteni. Mit jelent pontosan a jól ismert hüvelykujj szabály? Miért érdemes egyáltalán téli abroncsokat használni? Mit tehetnek azok az autósok, akik nem akarnak a szezonális gumicserével foglalkozni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ! (x)



Megosztás
Szerző: PR-cikk
Létrehozva: 2022.12.06.
Módosítva: 2023.01.27.
hirdetés

Honnan tudható mikor jött el a téli gumicsere ideje?

A kérdés megválaszolásához az autósok és a gumiabroncs szakértők körében is népszerű 7° C-os szabályt érdemes megismerni. Az általános tanács szerint az évnek abban a szakában, amikor az átlagos középhőmérséklet tartósan 7° C alatti, célszerű téli gumit használni. Hazánkban a késő őszi és téli hónapokban jön el ez az idő.

Fotó: Freepik

A szabály alapját az adja, hogy a gumikat tervező és gyártó vállalatok körülbelül 7° C alatti hőmérsékletre optimalizálják a téli abroncsokat.

Ezért nem szabad félvállról venni a gumicserét

A szezonális gumicsere sok kellemetlenséggel jár. Nem elég, hogy egy helyett két gumi szett beszerzése szükséges, évente 2 alkalommal időt és pénzt is kell áldozni a gumicserére. A kellemetlenségek ellenére mégis számtalan érv szól a téli abroncs használata mellett. Következzenek a legmeggyőzőbbek!

1. Biztonság

Független gumi tesztek sokasága bizonyítja, hogy a téli gumi jéggel és hóval borított útfelületen rövidebb féktávval képes megállni. Ennek oka a futófelületen található speciális mintázatban keresendő. A téli útviszonyokhoz fejlesztett gumik a kisodródás kockázatát is csökkenthetik.

2. Fogyasztás

Kevésbé ismert tény, hogy a téli abroncs akár csökkenti is a fogyasztást a fagyos hónapokban. Magas üzemanyagárak mellett a pár százaléknyi üzemanyag-hatékonyság is jelentős költségredukcióhoz vezethet.

3. Amortizáció

Nem csupán a futófelület, de az anyaghasználat is szignifikánsan eltérhet a nyári- és téli abroncsoknál. A téli gumik magas szilika tartalmuk miatt az év hideg időszakában is rigidebbek maradnak, a forró nyári betonon azonban rövid idő alatt jelentősen csökkenhet a profilmélység.

4. Teljesítmény

Mivel magasabb tapadást képes nyújtani a téli abroncs a csúszós útfelületeken, így teljesítménye is kedvezőbb a jeges és havas felületeken. Gyakori az utak sóval történő hintése, ilyenkor az olvadó hó extrán csúszóssá teheti az útfelületet. Ilyenkor a nyári gumik teljesítménye csekély, a vízen csúszás veszélye pedig fokozódik. A téli vezetéshez tervezett gumikon kis méretű bevágások, más néven lamellák találhatók – ezek segítenek az optimális teljesítmény megőrzésében.

Négyévszakos abroncs: megoldás azoknak, akik köztes megoldást keresnek

A fagyos hónapokban kerülendő a nyári gumi használata, azonban létezik egy alternatíva azok számára, akik nem akarnak a szezonális abroncscserével foglalkozni. A négyévszakos abroncsok minden szempontból jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. A korábbi kétes megítélés már a múlté. Autósok és szakértők egyaránt pozitívan számolnak be a tapasztalataikról. De vajon kiknek jelent jó választást? Mutatjuk!

Azoknak az autósoknak, akik a következő feltételeket igaznak találják magukra, érdemes megfontolni a négyévszakos gumik beszerzését:

  • városban közlekednek általában,
  • kerülik a sebességkorlát átlépését,
  • visszafogottan és megfontoltan vezetnek,
  • kerülik az extrém jeges és havas útfelületen történő közlekedést,
  • átlagos az éves menettávolságuk.

Fontos, hogy ne csupán a pénzügyi szempontokat, hanem a várható felhasználási körülményeket is mérlegeljük. Csak akkor érdemes a négyévszakos abroncsot választani, ha a vezetési szokások ezt lehetővé teszik.

Man standing by broken car and calling for help
gumi.hu
Fotó: Freepik

AKH: négyévszakos gumi vásárlás online

Eljött a téli gumi szett vásárlás ideje? Válaszd az 1995-ben, családi vállalkozásként alapított AKH-t, amely a magyar gumiabroncs piac értékesítési és szolgáltatás területén belül több kategóriában is piacvezető. Több mint 30 neves márka egyedülállóan széles választékát forgalmazza, emellett saját márkák importjában és forgalmazásában is kiemelkedők a magyarországi piacon. Az AKH éves forgalma meghaladja az egymillió darab abroncsot is.

(x)





 





Ezeket olvastad már?
Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Kórházi betegágyán ölte meg a feleségét, megdöbbentő magyarázattal szolgált a férj

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

Elegancia és múlt: Az AERON Andrássy úti Üzlete elkápráztatta a celebvilágot

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Búcsúzz el apától!” – mondta 3 éves fiának a nő, mielőtt gyermekével és önmagával is végzett

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

„Istent játszott, pedig nem volt joga hozzá”"– 380 évre ítélték a 17 emberrel végző ápolónőt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás