Így készíthetünk kókuszos csigát Bernáth Józseffel

Bernáth József kókuszos csigája annak is bejön, aki amúgy nem szereti a kókuszt.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.02.04. 11:30
Módosítva: 2025.02.04. 17:48
Bernáth József kókuszos séf

Bernáth József legújabb könyve, a Süss! bemutatóján módunk volt a séffel együtt elkészíteni egyik kedvenc családi édességüket, a kókuszos csigát. Óriási sikert aratott a közönség soraiban! El is kértük a receptet olvasóinknak.

kókuszos csiga
Itt a frissen sült kókuszos csiga, egyenesen a séf kezéből! / Fotó: Fodor Erika

Hozzávalók – A tésztához

40 g porcukor

400 g finomliszt

60 g tej

10 g friss élesztő

1 csipet finom só

240 g margarin

3 db tojássárgája

A tésztát 2 részre osztva töltjük be / Fotó: Fodor Erika

A nyújtáshoz

8 g finomliszt

Margarinnal készül a tészta / Fotó: Fodor Erika

A töltelékhez

3 db tojásfehérje

180 g kristálycukor

1 csipet finom só

90 g kókuszreszelék

Jó sok tölteléket bele! / Fotó: Fodor Erika 

A kókuszos csiga elkészítése

A tészta összeállításával kezdjük. A porcukrot és egy kevés lisztet a tejbe szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A maradék lisztbe beletesszük a sót és elmorzsoljuk a margarinnal. Ha felfutott az élesztő, akkor a tojássárgájával együtt a margarinos liszthez adjuk, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy könnyen nyújtható legyen, ezért ha töredezne, nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés tejet. A tésztát frissen tartó fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Bernáth József azt ajánlja, 1,5 cm-es csigákat vágjunk, és egymástól 2 cm-re tegyük a tepsiben / Fotó: Fodor Erika

A töltelékhez a tojásfehérjét gépi habverő segítségével vízgőz felett habbá verjük a cukorral és a sóval. Érdemes fokozatosan hozzáadni a cukrot, így hamarabb felverődik. Ha kellően kemény és fényes a habunk, levesszük a gőzről, és addig keverjük, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl. Ekkor a kókuszreszeléket belekeverjük a habba.

Tésztanyújtás a séf utasítása szerint / Fotó: Fodor Erika

A tésztát kettéosztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a kókuszos habot és feltekerjük. 1,5 cm vastag csigákat vágunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ne aggódjunk, ha a fehérjehab eltakarja a tésztát, sokkal szaftosabb lesz a csigánk. Érdemes legalább 2 cm távolságot hagyni, mert sülés közben nőni fognak! 175 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük.

Nem baj, ha több a töltelék, mint a tészta! (Fotó: Fodor Erika)

Tipp

A kókuszreszelék helyett keverhetünk a habba darált mandulát vagy pisztáciát is.

@fezstory Meglestük, hogy csinálja a kókusztekercset Bernáth József. A Süss! könyvbemutatóján együtt készítettük a kecskeméti Bazsalikomos kertben😉@Bazsalikomoskert ♬ Food - FASSounds


 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás