Bernáth József kókuszos csigája annak is bejön, aki amúgy nem szereti a kókuszt.
Bernáth József legújabb könyve, a Süss! bemutatóján módunk volt a séffel együtt elkészíteni egyik kedvenc családi édességüket, a kókuszos csigát. Óriási sikert aratott a közönség soraiban! El is kértük a receptet olvasóinknak.
40 g porcukor
400 g finomliszt
60 g tej
10 g friss élesztő
1 csipet finom só
240 g margarin
3 db tojássárgája
8 g finomliszt
3 db tojásfehérje
180 g kristálycukor
1 csipet finom só
90 g kókuszreszelék
A tészta összeállításával kezdjük. A porcukrot és egy kevés lisztet a tejbe szórunk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A maradék lisztbe beletesszük a sót és elmorzsoljuk a margarinnal. Ha felfutott az élesztő, akkor a tojássárgájával együtt a margarinos liszthez adjuk, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Fontos, hogy könnyen nyújtható legyen, ezért ha töredezne, nyugodtan adjunk hozzá még egy kevés tejet. A tésztát frissen tartó fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a tojásfehérjét gépi habverő segítségével vízgőz felett habbá verjük a cukorral és a sóval. Érdemes fokozatosan hozzáadni a cukrot, így hamarabb felverődik. Ha kellően kemény és fényes a habunk, levesszük a gőzről, és addig keverjük, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl. Ekkor a kókuszreszeléket belekeverjük a habba.
A tésztát kettéosztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Elosztjuk rajtuk a kókuszos habot és feltekerjük. 1,5 cm vastag csigákat vágunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ne aggódjunk, ha a fehérjehab eltakarja a tésztát, sokkal szaftosabb lesz a csigánk. Érdemes legalább 2 cm távolságot hagyni, mert sülés közben nőni fognak! 175 fokra előmelegített sütőben 16-18 perc alatt készre sütjük.
A kókuszreszelék helyett keverhetünk a habba darált mandulát vagy pisztáciát is.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre