Rakott krumpli másképp – nem csak böjt idején finom!
A finom és ízletes húsmentes ételajánlóhoz, az alma-tálbafőtt édességre hajazva készült a krumpli-tálbansült, amiben sem kolbász, sem virsli, sem bacon szelet nincs, mégis olyan ízgazdag, például egy jó zakuszkával, vagy ajvárral – esetleg sült padlizsánszelettel körítve – hogy nem is hiányzik hozzá a hús. Az meg pláne nem jut róla eszünkbe, hogy egy egyszerű böjti étek.
3-6 szem krumpli (méretfüggő)
Kakukkfű, rozmaring (ha lehet, friss fűszernövény) vagy curry, ha nem a zöldfűszeres verziót csináljuk
10-15 dkg sajt reszelve vagy szeletelve (amilyen van otthon)
1 kisebb padlizsán vagy pár szem gomba (kókuszzsíron pirítva)
2 dl tejszín
A krumplit meghámozzuk, és négybe, vagy hatba hasábokra vágjuk, majd a kiolajozott jénai tálban elhelyezgetjük. Sózzuk, kakukkfüvet morzsolunk rá, és a friss rozmaringot nagyobb darabban, szárastól közé rakjuk. A krumplihasábok közé benyomkodjuk a sajtdarabokat vagy reszeléket, és a tetejére egy kevés olívaolajas tejszínt locsolunk.
Alufólia (vagy fedél) alatt puhítjuk a sütőben kb 20-30 percig, légkeveréssel 180 fokon. Amikor a villa már átmegy a krumplin (ne főzzük kásává!), levesszük a fedelet, és 10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Ha van otthon, házi zakuszkával vagy ajvárral tálaljuk.
Akinek nagyon hiányzik mellőle a hús, sült padlizsánszeletekkel vagy pirított gombafejekkel tetézheti az élvezeteket. Mindkettő tökéletes fehérjebomba, amellett, hogy mennyei finom.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre