Ezeket a gyógyító fűszernövényeket ültesd a párkányra! A szervezeted is hálás lesz érte





Patika a párkányon: így termesszünk 8+1 gyógynövényt otthon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.22.
Módosítva: 2024.01.22.
párkány fűszernövény gyógyító termesztés

Télen is szükségünk lehet a természet erejére. Ráadásul a megoldásért elég csak a konyhánkig menni. Bizonyos fűszernövényekből ugyanis nem csupán ízletes ételeket vagy finom teákat készíthetünk, jótékony hatásukkal enyhíthetjük a megfázás tüneteit is. Jöjjenek a Fanny magazin tippjei!

1. Illatozó citromfű

Ha a lakásban növényeket szeretnénk termeszteni, a citromfű jó döntés lehet, hiszen az illata frissítő, ráadásul a leveleiből ízletes teát készíthetünk. Gyógyhatásairól nem is beszélve: a téli időben hasznunkra válhat megfázás és köhögés esetén. Ráadásul nincs szüksége sok trágyára, savas és lúgos talajon pedig egyaránt elél. Arra azonban ügyeljünk, hogy naponta minimum hat óra napfényt kell kapnia és a fagyot sem bírja!

csésze tea
Nem csak felmelegít a citromfűből főzött tea! – Fotó: Pexels (Képünk illusztráció)

2. A természetes antioxidáns

A menta szintén kellemes illatú növény, amelyet cserépben is termeszthetünk. Egyaránt kibírja a nedves, árnyékos és a napos környezetet is, a rendszeres öntözésről azonban nem szabad elfeledkeznünk. Használjunk folyékony műtrágyát és ügyeljünk rá, hogy a gyorsan növekvő palántákat elég nagy és mély cserépbe tegyük! Készíthetünk belőle teát. A növény természetes antioxidáns, fertőtlenítő hatással bír és segít kitisztítani a légutakat.

Tudtad, hogy a menta természetes antioxidáns?! – Fotó: Pexels/Icon0 Com (Képünk llusztráció)

3. Jótékony hatású rozmaring

A rozmaringot egész évben termeszthetjük a kertben, de az ablakpárkányon is megél. Leginkább a száraz, homokos föld ajánlott számára. Használjunk semleges vagy lúgosabb pH-értékű trágyát! Kedveli a napsütést, a túlzott nedvesség és a fagy azonban nem tesz jót neki, ezért télen fokozottan ügyeljünk rá. Nem érdemes elfeledkezni jótékony hatásairól sem. Segíthet leküzdeni a megfázást és a fejfájást, emellett használják izomfájdalmak enyhítésére is.

A rozmaring számos jótékony hatása ismert (Fotó: Pexels/Monicore)

4. A párkányból a tányérra

Sokak kedvence a bazsalikom, amit a konyhából fűszerként már jól ismerhetünk. A párkányon termesztve gyorsan nőhet. Leginkább a napos helyeket szereti, ezért figyeljünk rá, hogy abba az ablakba helyezzük, amelyikben elegendő fényt kap. Öntözzük rendszeresen!

Fotó: Pexels/Monicore

5. Az ablakban a segítség

A petrezselyem ízének köszönhetően igen közkedvelt. Fogyasztásával enyhíthetjük egyebek mellett a köhögés, az emésztési zavarok, illetve a húgyúti fertőzések okozta problémákat. A részleges árnyékot kedveli a leginkább, de a napos idő is jó hatással lehet rá. Arról azonban gondoskodjunk, hogy a föld mindig nedves legyen alatta!

Emésztési zavarokra is jó a petrezselyem (Fotó: Pexels/Suzy Hazelwood)

6. Mit tűr el az oregánó?

Az oregánó számos étel ízesítésére kiváló, ráadásul vitaminokban gazdag. Egyszerű tárolókat is használhatunk a termesztésére, arra azonban fordítsunk gondot, hogy elég napfény érje és a talaj legyen száraz alatta! A növény nem viseli jól a párát, valamint a túl sok öntözést.

Vitaminokban gazdag az oregánó (Fotó: Pexels/Dominika Roseclay)

7. Figyeljünk a körülményekre!

A zsályából jótékony hatású teát készíthetünk. Gondoskodjunk róla, hogy elegendő napfény érje a lakásban, erre ugyanis nagy szüksége van a túléléshez! A száraz, termékeny talaj szintén fontos számára.

A zsálya tea formájában is igen közkedvelt! (Fotó: Pexels/Eva Bronzini)

8. Téli támogatónk a kakukkfű

A kakukkfüvet használhatjuk levesek és húsok elkészítéséhez egyaránt. Hatékony segítség az orrdugulás és a köhögés enyhítésében is. Bármilyen klímán képes növekedni, a téli fagytól azonban ezt a növényt is meg kell óvni, ezért érdemes a lakásban tartani. A száraz, könnyű talajt kedveli és igényli, hogy elegendő napfény érje.

Orrdugulásra és köhögésre egyaránt jó a kakukkfű (Fotó: Pexels/Karolina Grabowska)

9. Óvjuk a babérlevelet is!

A babérlevelet egyebek mellett szívesen használják mártásokhoz. Télen érdemes bent tartani a fűszernövényt, a szabadban hagyva ugyanis megfagyhat a mínuszokban! Tegyük világos helyre és megfelelő méretű edénybe! A teleltetéshez alacsonyabb hőmérsékletű helyiség is alkalmas lehet.

Erősíti a gyomrot a babérlevél (Fotó: Pexels/Karolina Grabowska)




 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás