RETRO RÁDIÓ

Ezért veszélyes az orrcseppfüggőség

A rendszeres orrcsepp vagy orrspré használata károsít és elváltozást eredményezhet.Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.18.
függőség káros orrspray orrcsepp nem használjuk

Az orrcsepp és spré valóban megoldást nyújt az orrdugulás ellen abban az esetben, ha annak kiváltó oka valamilyen felsőlégúti megbetegedés, például megfázás vagy influenza. Ilyen esetben néhány napos használat után el kell múlnia az orrdugulásnak. Ha viszont nem egy megbetegedés az oka a dugulásnak, mégis rendszeresen használjuk a készítményeket, hamar orrcseppfüggővé válhatunk, amivel manapság egyre többen küzdenek.

Elvátlozást eredményezhet a folyamatos orrspré használata (Fotó: GettyImages)

Hogyan leszünk orrcseppfüggők?

Ha valaki hetekig-hónapokig csak orrspré vagy csepp által tud magának szabad orrlégzés biztosítani orrcseppfüggőségről van szó. Valószínűleg az orrdugulás hátterében valami ismeretlen allergia áll, ami ilyen tünetet okoz, vagy valamilyen fül-orr-gégészeti elváltozás Érdemes ilyenkor felkeresni egy orvost, hogy kiderítse mi áll valóban az orrdugulás hátterében.

Káros hatások

Nehéz leszokni az orrcseppekről, mert idővel a betegnek egyre nagyobb dózisra van szüksége az orrdugulás megszüntetéséhez. Mégis ajánlott minnél előbb leállni a használatával, hiszen a készítmény hosszútávon károkat okoz. Az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsodik annak működése, emellett tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya-lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. A beteg emiatt még többször fúj vagy csepegtet az orrába. Ha ez a folyamat hosszabb időn át is fennáll, akkor a betegnek már nemcsak a folyamatos orrdugulással kell szembenéznie, de az orrnyálkahártya olyan mértékű károsodása is létrejöhet, amit már csak műtéti úton lehet orvosolni.

Nem hatékony az orrspré a koronívrus ellen

Az elmúlt hetekben az internetes oldalakon elterjedt egy allergia elleni orrspréről , hogy hatékony lehet a koronavírus ellen. Müller Cecília országos tiszti főorvos arra figyelmeztetet mindenkit: ne alkalmazza ezt a gyógymódot. Nem bizonyított tény, hogy a készítmény valóban hatásos a vírus ellen, használata ugyanakkor veszélyes is lehet, hiszen kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját, így nyújtva kedvező terepet a kórokozóknak.

A szakember arra kér mindenkit: ne higyje az internetes híreknek (Fotó: Koronavirus.gov.hu)
Ezeket olvastad már?
Fontos figyelmeztetést adott ki az alvásszakértő: ez neked is segíthet

Fontos figyelmeztetést adott ki az alvásszakértő: ez neked is segíthet

Kész csodaszer ez a vitamin autoimmun betegségre, gyulladásra

Kész csodaszer ez a vitamin autoimmun betegségre, gyulladásra

Kapaszkodj meg: ez a legideálisabb időpont az első kávéhoz – állítja az orvos

Kapaszkodj meg: ez a legideálisabb időpont az első kávéhoz – állítja az orvos

Gyorsan ver a szíved? Ne hagyd, hogy nagy baj legyen belőle!

Gyorsan ver a szíved? Ne hagyd, hogy nagy baj legyen belőle!

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás