Influenza vagy koronavírus? Dupla veszélyben vagyunk!





Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyes tünetek jelentkezése mely betegségre utal.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.29.
tünetek

- A két betegségnek sok tünete nagyon hasonló, néhány dologban tér csak el a kettő. A koronavírusnak ráadásul elég kevés jellemző tünete van, amit mindenki ki szokott emelni, az a szag és ízérzék elvesztése, valamint az intenzív fáradékonyság. Ezeket szinte az összes tünettel rendelkező fertőzöttnél jelen voltak. Ha bárki észleli magán ezen tünetegyüttesek azonnal jelezzék telefonon a háziorvosuknak, mert erős a gyanús, hogy elkapták a fertőzést – mondta dr. Bense Tamás orvos.

A két vírusnak hasonlóak a tünetei (Fotó: Metropol)

A fentieken kívül, a koronavírus egyéb tünetei lehetnek:

  • bőrkiütés
  • foltok a bőrön
  • kötőhártya-gyulladás
  • ingerlékenység
  • súlyosabb eseteknél tüdőgyulladás
  • A gyerekekre is vigyázni kell

    A gyerekeknél legfeljebb egy kis orrfolyás, levertség, étvágytalanság jelentkezik. A legjellemzőbb tünetük a hasmenés, de a többségük tünetmentesen esik át a fertőzésen. Ugyanakkor nekik is vigyázniuk kell, hiszen könnyen átadhatják a fertőzést az időseknek, akik a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak – részletezte dr. Bense Tamás.

    Mindenki számára ingyenes idén a védőoltás (Fotó: Shutterstock)

    Ingyenes az influenza elleni védőoltás

    Idén mindenki ingyenesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz. Nagyjából 1,3 millió influenza ellen vakcina áll rendelkezésre, melyek beadása október közepén kezdődnek meg a rendelőkben. A háziorvos szerint különösen fontos, hogy idén beoltassuk magunkat, hiszen nem tudni, hogy a két vírus találkozása mit okozhat.

    - Az ősz beköszöntével közeleg az influenzaszezon, ami miatt dupla veszélyben vagyunk. Az influenza által legyengített szervezet sokkal könnyebb elkapja a koronavírust, ezért mindenkinek javaslom az influenza elleni védőoltást - mondta korábban lapunknak dr. Bense Tamás.

    Egyeztetni kell a háziorvossal

    - A védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség. Ez azért lehet nagyon hasznos, mert a két betegség hasonló tünetekkel zajlik. Sajnos egy olyan időszak előtt állunk, ami a szezonális influenza időszaka is, miközben zajlik egy koronavírus-járvány - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az egészségügyi ellátórendszernek is segítenek azok, akik beoltatják magukat, de saját maguknak is: kevésbé valószínű, hogy influenzások lesznek.

    Nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás

    A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa, Szlávik János. Elmondta, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus. Az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak - emelte ki.

    Így erősíthetjük az immunrendszerünket:

  • szedjünk sok D és C-vitamint
  • kerüljük a stresszt
  • mindennap mozogjunk
  • legyünk minél többet a friss levegőn




  • Ezeket olvastad már?
    Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

    Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

    A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

    A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

    Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

    Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

    Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

    Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás