Köhögés, orrfolyás: ilyen könnyű eldönteni, menjen oviba, suliba vagy maradjon otthon a gyerek





Elárulta a magyar orvos: négy kérdés segít megállapítani, valóban beteg-e a gyermeked.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.09.18.
gyermek vizsgálat tipp betegség orvos

A köhögés, az orrfolyás és a gyermek közösségi élete – ez az a három dolog, ami körül az iskola, óvoda újraindulása után a szülő gondolatai forognak. Mikor vihetem óvodába, iskolába a gyereket és mikor maradjon otthon? Jó-e, ha hiányzik egy kis nátha, köhögés miatt, vagy ezek a tünetek arra utalnak, hogy jobb, ha otthon marad? A dilemmát dr. Tordas Dániel gyermekorvos szerint minden év ezen időszakában érdemes újra átgondolni.

Elsősorban 4 dolgot ellenőrizz gyermekednél, ha betegségre gyanakszok
 (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay

A nyári meleg utáni időszak során általában előfordul, hogy a szülők nem tudják egyértelműen eldönteni, menjen-e a gyerek óvodába, iskolába, azaz a többi gyermek közé vagy inkább maradjon otthon. A gyermekorvos ahhoz adott tippeket, hogy mire kell kiemelten odafigyelni ahhoz, hogy el tudd dönteni: gyermeked valószínűleg nincs jól és otthon kell maradjon vagy csak kicsit köhög, az orra folyik és nyugodtan találkozhat a többi gyerekkel.

Dr. Tordas Dániel kiemelte, hogy más a helyzet akut és más krónikus betegség esetén.

Az akut betegségek gyermekkorban leggyakrabban fertőzéses eredetűek. Soha nem volt és nem is lesz olyan közösség, ahova betegség nem kerülhet be. Ennek egyik legfőbb oka, hogy már a lappangási idő alatt továbbadják a kórokozókat a gyermekek.

Azaz könnyen előfordulhat, hogy nemcsak a bölcsődében, óvodában, iskolában, hanem a játszótéren vagy az utcán kap el valamit a gyermek, amit utána ő is továbbadhat. A gyermekorvos jellemzően az alábbi 4 kérdést szokta feltenni a köhögős, orrfolyós betegségben érintett gyerek szüleinek:

  • Láztalan a gyermek?
  • Jó a kedve a gyermeknek?
  • Jó az étvágya, eleget iszik?
  • Nyugodtan alszik?

Amennyiben ezen feltételek közül akár csak egyre is nem a válasz, a gyermeknek otthon a helye!

A megfelelő döntés meghozásakor a szülő szempontjait is szem előtt kell tartani. Amennyiben megoldható, hogy a gyermeket otthon tartsd, ez a legjobb a számára, Néha azonban ez nehezen megoldható.

A fenti 4 szempont átgondolása ekkor is segítség a döntés meghozatalában.

A gyermekorvos 4 dolgot szokott megvizsgálni a gyermekeknél. 
(Képünk illusztráció) Fotó: Karolina Grabowska/Pexels

Amennyiben valaki orvoshoz viszi a gyermekét, az orvos nagy valószínűséggel szintén erre a 4 kérdésre keresi majd a választ. 

A gyermekorvos felhívta a figyelmet, hogy bölcsődés, óvodáskorban a leggyakrabban előforduló betegségek a vírusok okozta felső légúti fertőzések. Összességében tehát a fent említett 4 pont ellenőrzése, valamint a gyermekorvos és a szülő lehetőségei határozzák meg a végső döntést: közösség vagy otthonlét.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás