Tegyünk el zakuszkát télire! – Csak elő az üveggel, és kész a mennyei vacsora!





A zakuszka tradicionális étel a családunkban. Nincs, aki ne szeretné, ezért aztán így ősszel indul is az eltevés, hogy a nyár ízeiből egész télen legyen. Sokféleképpen csinálják ezt az erdélyi, balkáni finomságot, most megmutatjuk, hogyan szeretjük mi.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.10.07.
Zakuszka

Hozzávalók

3 kg padlizsán

3 kg pritamin

3 kg vöröshagyma

1 l olaj (napraforgó)

Néhány darab paradicsom

só, bors, fokhagyma, igény szerint csípős paprika

A hozzávalókat összesütés után jól átkeverjük Fotó: Fodor Erika
Tepsiből üvegbe Fotó: Fodor Erika

 

Elkészítés

A padlizsánt héjastul, egészben megsütjük (sütőben vagy sparhelten), lehúzzuk a bőrét, és a húsát magvastul műanyag szűrőbe tesszük, és hagyjuk kicsepegni a levét.

Hagyma, pritamin és padlizsán olajjal Fotó: Fodor Erika

A pritamint apróra vágva, az olaj felén megdinszteljük, enyhén sózzuk. A hagymát durvára aprítva az olaj másik felén megdinszteljük.

Pritamin pirítva Fotó: Fodor Erika

Ezeket rétegelve tepsibe rakjuk: pritamin, padlizsán (durvára vágva), hagyma, a tetejére paradicsomszeleteket teszünk. Ezt a sütőben addig sütjük (200 fokon), amíg a paradicsom széle pirulni kezd.

A sült padlizsánbelet műanyag szűrön lecsepegtetjük Fotó: Fodor Erika

A sütőből kivéve fakanállal pépesre keverjük, kóstoljuk, ízesítjük.

Mehet az üvegbe, aztán a dunsztba Fotó: Fodor Erika

Üvegbe rakjuk, az üvegeket tepsibe rakjuk, vizet öntünk alá, és 90 fokon sütőben másfél-két órát dunsztoljuk, és ott hagyjuk kihűlni.

Tuti Tipp

Zakuszkás kenyér vacsorára Fotó: Fodor Erika

Nagyon finom kenyérrel, de az ínyencek még vajat is kenhetnek alá. Aki kenyér nélkül enné, annak sonkába vagy sajtszeletekbe tekerve ajánljuk.

+1 Tipp

Az üvegeket tepsiben, egymás mellett dunsztoljuk Fotó: Fodor Erika

Az sem elhanyagolható tény a mai világban, hogy ez nem igényel hűtést, jól dunsztolva akár szobahőmérsékleten is tárolható, még kamra sem kell feltétlen hozzá, eláll a lakótelepen, erkélyen, polcon, tárolóhelyiségben.





Ezeket olvastad már?
Grillezéshez próbálta már a sós lekvárt?

Grillezéshez próbálta már a sós lekvárt?

Anyák napi közös sütés – 5 generációt átölelve – VIDEÓK

Anyák napi közös sütés – 5 generációt átölelve – VIDEÓK

Cukkiniquiche sonkával, sajttal -búzalisztmentesen!

Cukkiniquiche sonkával, sajttal -búzalisztmentesen!

Zöldségleves játszva - Szűcs Nelli a színpadon is főz - Videó!

Zöldségleves játszva - Szűcs Nelli a színpadon is főz - Videó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás