Tegyünk el zakuszkát télire! – Csak elő az üveggel, és kész a mennyei vacsora!
A zakuszka tradicionális étel a családunkban. Nincs, aki ne szeretné, ezért aztán így ősszel indul is az eltevés, hogy a nyár ízeiből egész télen legyen. Sokféleképpen csinálják ezt az erdélyi, balkáni finomságot, most megmutatjuk, hogyan szeretjük mi.
Hozzávalók
3 kg padlizsán
3 kg pritamin
3 kg vöröshagyma
1 l olaj (napraforgó)
Néhány darab paradicsom
só, bors, fokhagyma, igény szerint csípős paprika


Elkészítés
A padlizsánt héjastul, egészben megsütjük (sütőben vagy sparhelten), lehúzzuk a bőrét, és a húsát magvastul műanyag szűrőbe tesszük, és hagyjuk kicsepegni a levét.

A pritamint apróra vágva, az olaj felén megdinszteljük, enyhén sózzuk. A hagymát durvára aprítva az olaj másik felén megdinszteljük.

Ezeket rétegelve tepsibe rakjuk: pritamin, padlizsán (durvára vágva), hagyma, a tetejére paradicsomszeleteket teszünk. Ezt a sütőben addig sütjük (200 fokon), amíg a paradicsom széle pirulni kezd.

A sütőből kivéve fakanállal pépesre keverjük, kóstoljuk, ízesítjük.

Üvegbe rakjuk, az üvegeket tepsibe rakjuk, vizet öntünk alá, és 90 fokon sütőben másfél-két órát dunsztoljuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Tuti Tipp

Nagyon finom kenyérrel, de az ínyencek még vajat is kenhetnek alá. Aki kenyér nélkül enné, annak sonkába vagy sajtszeletekbe tekerve ajánljuk.
+1 Tipp

Az sem elhanyagolható tény a mai világban, hogy ez nem igényel hűtést, jól dunsztolva akár szobahőmérsékleten is tárolható, még kamra sem kell feltétlen hozzá, eláll a lakótelepen, erkélyen, polcon, tárolóhelyiségben.
Top hírek
Hírlevél-feliratkozás
Hírlevél-feliratkozás
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre