A zakuszka tradicionális étel a családunkban. Nincs, aki ne szeretné, ezért aztán így ősszel indul is az eltevés, hogy a nyár ízeiből egész télen legyen. Sokféleképpen csinálják ezt az erdélyi, balkáni finomságot, most megmutatjuk, hogyan szeretjük mi.
3 kg padlizsán
3 kg pritamin
3 kg vöröshagyma
1 l olaj (napraforgó)
Néhány darab paradicsom
só, bors, fokhagyma, igény szerint csípős paprika
A padlizsánt héjastul, egészben megsütjük (sütőben vagy sparhelten), lehúzzuk a bőrét, és a húsát magvastul műanyag szűrőbe tesszük, és hagyjuk kicsepegni a levét.
A pritamint apróra vágva, az olaj felén megdinszteljük, enyhén sózzuk. A hagymát durvára aprítva az olaj másik felén megdinszteljük.
Ezeket rétegelve tepsibe rakjuk: pritamin, padlizsán (durvára vágva), hagyma, a tetejére paradicsomszeleteket teszünk. Ezt a sütőben addig sütjük (200 fokon), amíg a paradicsom széle pirulni kezd.
A sütőből kivéve fakanállal pépesre keverjük, kóstoljuk, ízesítjük.
Üvegbe rakjuk, az üvegeket tepsibe rakjuk, vizet öntünk alá, és 90 fokon sütőben másfél-két órát dunsztoljuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Nagyon finom kenyérrel, de az ínyencek még vajat is kenhetnek alá. Aki kenyér nélkül enné, annak sonkába vagy sajtszeletekbe tekerve ajánljuk.
Az sem elhanyagolható tény a mai világban, hogy ez nem igényel hűtést, jól dunsztolva akár szobahőmérsékleten is tárolható, még kamra sem kell feltétlen hozzá, eláll a lakótelepen, erkélyen, polcon, tárolóhelyiségben.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre