Kipróbáltuk marhahússal megtölteni a savanyított káposztalevelet.
Ha a karácsonyra készített töltött káposzta olyan hamar elfogyott, hogy újramelegítve már nem is volt alkalmunk megkóstolni, akkor miért ne készítenénk egy újabb újévi adagot? És ha már készítünk, újítsunk is valamit. A családi hagyomány által diktált szabolcsi paradicsomos, édes töltött káposzta helyett ezúttal savanyított változat készült, méghozzá marhahúsból és cserépedényben!
Hozzávalók
1 kg darált marhahús
3-4 gerezd fokhagyma
10-20 dkg rizs (ízlés szerint)
10 db savanyított káposztalevél
25-30 dkg kolozsvári szalonna
fűszerpaprika
só
lestyán
őrölt fűszerkömény
őrölt bors
kacsazsír
Pár szem kacsahájból kisütött tepertő a tetejére
A darált húst az őrölt fokhagymával, fűszerekkel és a rizzsel összekeverjük és hagyjuk „összeérni”, amíg a cserépedényt a kacsazsírral kikenjük és a káposztaleveleket szétválasztjuk.
Az egyes levelek méretének megfelelően megtöltögetjük őket, ha marad ki a töltelékből, azokból pucér gombócokat formázunk. Az edény aljára elhelyezzük az első rétegben a töltelékeket, erre jöhetnek a kolozsváriszalonna-szeletek, majd újra a töltelékek és a pucér húsgombócok.
Az egészet befedjük leszakadt káposztalevél-darabokkal, aminek a tetejére kacsazsírt csorgatunk, egy kis kupac tejfölt – erre hintjük a fűszerpaprikát, és én még rádobáltam a maradék házitepertő-darabokat. Mehet rá a cserépfedél és irány a sütő, amit akkor kapcsolunk be – alsó-felső sütésre 160 fokon, és 2 órán át adjuk neki a hőt. Amikor már megfőtt a töltelék, az ételt még 20 percig hagyjuk a lezárt sütőben, mert a cserépedény még „dolgozik” a káposzta ízén.
Tejföllel vagy anélkül tálaljuk. Nekünk bejött a marhahúsos verzió, és második melegítésre még különlegesebb lett az íze.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre