Év elején is marhajó káposzta – cserépedényben!





Kipróbáltuk marhahússal megtölteni a savanyított káposztalevelet.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.01.26.
marhahús füstölt hús savanyú káposzta káposzta

Ha a karácsonyra készített töltött káposzta olyan hamar elfogyott, hogy újramelegítve már nem is volt alkalmunk megkóstolni, akkor miért ne készítenénk egy újabb újévi adagot? És ha már készítünk, újítsunk is valamit. A családi hagyomány által diktált szabolcsi paradicsomos, édes töltött káposzta helyett ezúttal savanyított változat készült, méghozzá marhahúsból és cserépedényben!

Marhajó káposzta töltelékkel (Fotó: Fodor Erika)

Hozzávalók

1 kg darált marhahús

3-4 gerezd fokhagyma

10-20 dkg rizs (ízlés szerint)

10 db savanyított káposztalevél

25-30 dkg kolozsvári szalonna

fűszerpaprika

lestyán

őrölt fűszerkömény

őrölt bors

kacsazsír

Pár szem kacsahájból kisütött tepertő a tetejére

A marhajó töltelékek közé füstölt húst tűzdelünk (Fotó: Fodor Erika)

Elkészítés

A darált húst az őrölt fokhagymával, fűszerekkel és a rizzsel összekeverjük és hagyjuk „összeérni”, amíg a cserépedényt a kacsazsírral kikenjük és a káposztaleveleket szétválasztjuk. 

Marhatöltelék (Fotó: Fodor Erika)

Az egyes levelek méretének megfelelően megtöltögetjük őket, ha marad ki a töltelékből, azokból pucér gombócokat formázunk. Az edény aljára elhelyezzük az első rétegben a töltelékeket, erre jöhetnek a kolozsváriszalonna-szeletek, majd újra a töltelékek és a pucér húsgombócok. 

1 kanál kacsazsírral „alapozunk” (Fotó: Fodor Erika)

Az egészet befedjük leszakadt káposztalevél-darabokkal, aminek a tetejére kacsazsírt csorgatunk, egy kis kupac tejfölt – erre hintjük a fűszerpaprikát, és én még rádobáltam a maradék házitepertő-darabokat. Mehet rá a cserépfedél és irány a sütő, amit akkor kapcsolunk be – alsó-felső sütésre 160 fokon, és 2 órán át adjuk neki a hőt. Amikor már megfőtt a töltelék, az ételt még 20 percig hagyjuk a lezárt sütőben, mert a cserépedény még „dolgozik” a káposzta ízén. 

Tejföllel vagy anélkül is fenséges! (Fotó: Fodor Erika)

Tejföllel vagy anélkül tálaljuk. Nekünk bejött a marhahúsos verzió, és második melegítésre még különlegesebb lett az íze.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás