Jótékony káposztaétel lestyánnal és csirkehússal

A káposztában az a csodálatos, hogy a böjtös időszakban éppúgy alap, mint ahogy az ünnepi asztalon is megállja a helyét egy jó magyaros töltött káposzta formájában. Most az advent idejére való egyszerű, lestyánnal bolondított egytálételt ajánlunk.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.11.25.
Káposzta egytálétel

A jótékony káposztaétel a férjem találmánya, ebben a fejes káposztán kívül csak hagyma és egy kevés fehér hús van – rizs vagy rántás nélkül, mégis tartalmas, ízletes, laktató egytálétel, amely a lestyántól kapja különleges, ínycsiklandó zamatát.

Hozzávalók 4 főre

1 közepes fej káposzta

2 db csirkemellfilé

1-2 fej vöröshagyma vagy 1 nagy póréhagyma

kevés zsiradék (zsír, olaj)

lestyán, fűszerpaprika, őrölt kömény, só, borsikafű

Csirkés káposzta lestyánnal, igény szerint tejföllel és friss petrezselyemmel tálalva Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Az apróra vagy durvábbra vágott (én így rusztikusan szeretem) hagymát egy lapos evőkanálnyi zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott húst (ezt viszont kisebb darabokra szoktam vágni).

Az előredinsztelt hagymával átpirítjuk a csirkehúst Fotó: Fodor Erika

 

Jöhet a fűszerpaprikás színezés, majd a szintén rusztikusra darabolt káposzta fele. Átforgatjuk a paprikás húsos-hagymával, és meghintjük lestyánnal, borsikafűvel és őrölt fűszerköménnyel.

Mielőtt a káposzta belemegy, megpaprikázzuk a hagymás husit Fotó: Fodor Erika

Hozzáadjuk a káposzta másik felét aprítva, és a tetejére még szórunk lestyánt. Fedő alatt, ha szükséges minimális víz hozzáadásával, fedő alatt összefőzzük. Igény szerint tejföllel tálaljuk.

A tejföltől még krémesebb lesz az étel állaga Fotó: Fodor Erika

Tuti Tipp

Aki szereti a hagymával kicsit odakapatott pirospaprika ízét, az így, együtt pirítsa az alapot, aki nem vágyik erre, annak azt javasoljuk, hogy csak a már fehérre dinsztelődött húskockákkal forgassa össze a fűszerpaprikát.

Lestyán, őrölt fűszerkömény és a paprikás hús Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

Vizet csak minimálisat adjunk hozzá a főzéshez, éppen hogy csak legyen a lábas alján, és ne kapjon oda a káposzta. Nem szabad, hogy ellepje, mert a káposzta eleve enged vizet!









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás