A káposztában az a csodálatos, hogy a böjtös időszakban éppúgy alap, mint ahogy az ünnepi asztalon is megállja a helyét egy jó magyaros töltött káposzta formájában. Most az advent idejére való egyszerű, lestyánnal bolondított egytálételt ajánlunk.
A jótékony káposztaétel a férjem találmánya, ebben a fejes káposztán kívül csak hagyma és egy kevés fehér hús van – rizs vagy rántás nélkül, mégis tartalmas, ízletes, laktató egytálétel, amely a lestyántól kapja különleges, ínycsiklandó zamatát.
1 közepes fej káposzta
2 db csirkemellfilé
1-2 fej vöröshagyma vagy 1 nagy póréhagyma
kevés zsiradék (zsír, olaj)
lestyán, fűszerpaprika, őrölt kömény, só, borsikafű
Az apróra vagy durvábbra vágott (én így rusztikusan szeretem) hagymát egy lapos evőkanálnyi zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott húst (ezt viszont kisebb darabokra szoktam vágni).
Jöhet a fűszerpaprikás színezés, majd a szintén rusztikusra darabolt káposzta fele. Átforgatjuk a paprikás húsos-hagymával, és meghintjük lestyánnal, borsikafűvel és őrölt fűszerköménnyel.
Hozzáadjuk a káposzta másik felét aprítva, és a tetejére még szórunk lestyánt. Fedő alatt, ha szükséges minimális víz hozzáadásával, fedő alatt összefőzzük. Igény szerint tejföllel tálaljuk.
Aki szereti a hagymával kicsit odakapatott pirospaprika ízét, az így, együtt pirítsa az alapot, aki nem vágyik erre, annak azt javasoljuk, hogy csak a már fehérre dinsztelődött húskockákkal forgassa össze a fűszerpaprikát.
Vizet csak minimálisat adjunk hozzá a főzéshez, éppen hogy csak legyen a lábas alján, és ne kapjon oda a káposzta. Nem szabad, hogy ellepje, mert a káposzta eleve enged vizet!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre