Szilvaszezon – A mandulás tortától a gyümölcsvelőig!





Ezt csináld, ha kihasználnád a szilva minden ízét!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.09.12.
Módosítva: 2023.09.12.
cukormentes limonádé mandula szilvacukor tejszínszilva

Ha ősz, akkor szilva – minden változatban és minden mennyiségben! Nyersen, épphogy felrottyantva, chiapudinggal vagy magában, esetleg gyümölccsel teli, cukormentes limonádéba. Ha veszek, a minimum a 3 kiló, abból lesz egy mandulás torta, pohárdesszert és ivólé is.

Itt van az ősz, itt a szilvatorta! Fotó: Fodor Erika

Mandulás szilvatorta

Hozzávaló tésztához

1 tojás

20-25 dkg liszt

15 dkg vaj

fél-1 kg szilva

cukor (ízlés szerinti mennyiség és fajta)

+1 tojás

2,5 dl tejszín

Szilva, mandula kombó a francia linzertésztára Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A liszttel, vajjal, tojássárgájával összegyúrom a tésztát, ha kell, pici vizet löttyintek hozzá, hogy összeálljon. Kikent, kerek sütőtálba kézzel szétnyomkodom a tésztát egyenletesen, és picit elősütöm. 

Egy színes szilvás szelet Fotó: Fodor Erika

Míg sül, elfelezem, kimagozom a szilvát. Ha kész a tészta, körben ráhelyezem a fél szilvákat, mindegyik közepébe egy blansírozott mandulát teszek. Ezt cukrozom ízlés szerint. A tetejére öntöm a tojásfehérje + 1 egész tojás és tejszín keverékét. Légkeveréssel, 180 fokon mehet a sütőbe, kb. 30-40 percre.

Csorog a tejszínes tojásöntet, amit magába szív a mandulával töltött, felezett szilva... Fotó: Fodor Erika

Szilvavelő – magában vagy gyümölcslimonádéba, illetve chiapudighoz!

Frissen rottyantott, cukormentes szilvavelő Fotó: Fodor Erika

A felezett, kimagozott szilvát kevés vízzel fazékban átrottyantom, hagyom kihűlni, besűrűsödni. Ez mehet a chiapudingba, vagy összeturmixolva, vízzel higítva a gyümölcsdarabos, cukormentes limonádéba.





 

 

 


 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás