A nyár végi melegben – vagy csak a gyorsaság kedvéért – még jólesik egy-egy hidegen elkészíthető pohárdesszert. A legegyszerűbb a chiamagalapú puding rétegezve, keverve a nyár és az ősz találkozása adta gazdag gyümölcskínálattal. Még itt a szilva, de már a zamatos körte is rengeteg fajtával. Pillanatok alatt összedobhatunk egy mentes vagy klasszikus alapanyagokból álló pazar pohárdesszertet – szemet, szájat egyaránt gyönyörködtetőt.
Amennyi evőkanál chiamag
Annyi dl tej/natúr joghurt (vagy növényi változatok)
Szilva, körte, fahéj, cukor
pisztáciatörmelék
A chiamagot belekeverjük a joghurtba vagy a tejbe, és betesszük a hűtőbe annyi időre, ameddig feldolgozzuk a pohárdesszertbe szánt friss gyümölcsöket.
A hámozott és feldarabolt körtét ízlés szerint fahéjjal megszórjuk, egy pici vizet öntve alá, megdinszteljük. Ha szilvát használunk, azt nem hámozzuk, csak kimagozva, félbevágva melegítéssel pépesítjük picit.
Egyéb gyümölcsökkel ugyanígy teszünk, gyakorlatilag egy éppen csak felfőzött friss lekvárt készítünk. Ha más gyümölcsöt használunk, ugyanígy csinálhatjuk. Elővesszük a a hűtőből a chiapuding-masszát, és alaposan, egyenletesre átkeverjük.
A hámozott pisztáciát késsel durvára daraboljuk. Az általunk választott üvegpoharakat tetszés szerint rétegesen megtöltjük chiapudinggal és a gyümölcsszószokkal váltogatva. Tetejére szórjuk a pisztáciát.
Érdemes a fehér (fekete pöttyös) chiapudingréteg alá és fölé elütő színű gyümölcsöket tenni. Szilvával (ami hő hatására bordó-pirosba megy át) és pisztáciával trikolórdesszertet is tölthetünk a pohárba.
Ha kis fedeles üvegekbe rakjuk a chiadesszertet, hűtve szállítható is lesz, és elvihetjük magunkkal az uzsonnát a munkahelyre is.
A körte fontos C-vitamin- és rézforrás, amely erősíti a szervezet saját védekezőrendszerét. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek működését, aktivizálja az E-vitamint. Az élelmi rostokban gazdag gyümölcs karbantartja emésztőrendszerünket. Fogyasztása előnyös hatású bizonyos típusú szívbetegségek, reuma és érelmeszesedés ellen. A réz mellett káliumot, cinket, magnéziumot, vasat és kalciumot tartalmaz. Táplálkozástudományi szakemberek gyakran javasolják a körtét első gyümölcsként kisbabák részére, mert a többi gyümölcshöz képest sokkal ritkábban vált ki allergiás reakciót.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre