„Tökfőzelék” hidegen – Se főzés, se rántás!

Nyers tökfőzelék: tök egészséges, roppanós, gyors és könnyű – ugyanakkor marha jó!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.08.05.
pohár napraforgó Trappista kapor köret

A legutóbbi piaci vásárláskor sikerült nagyon jó áron vennem a főzőtök kilóját (minden más idényzöldség drágább volt kilós áron), ebből kellett vacsoraebédet kitalálni. A fő szempont az volt, hogy 30+ fokban ne kelljen bekapcsolni a tűzhelyet. Ebből lett a hideg „tökfőzelék” tökmagolajjal és paradicsommal, amihez köretnek egy kis darab trappistából olvasztottam lepényt, mielőtt penészedni kezdett volna a nagy melegben.

Tökfőzelék főzés nélkül – roppanós, egészséges és hűsítő! Fotó: Fodor Erika


Hozzávalók 2 főre

1 kisebb főzőtök

1 pohár tejföl

2 darab kicsi paradicsom

tökmagolaj (aki nem szereti, annak napraforgó, de ki is lehet hagyni az olajat)

pirított tökmag (nem kötelező)

A tököt felezzük, hámozzuk, kibelezzük, majd lereszeljük Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A tököt hosszában megfeleztem, meghámoztam, kikapartam a magját, majd nagy lyukú reszelővel legyalultam. Megsóztam, rálocsoltam a tökmagolajat (szeretem, úgyhogy sokat), elkevertem, majd hozzáadtam a tejfölt. Kapor helyett (ezt nem annyira kedvelem) pirított tökmagot szórva kétfelé tálaltam, tetején egy-egy felvágott paradicsommal. A sajtlepényt cikkekre vágva mellé tettem.

A reszelt tökre mehet egy kis olaj és tejföl Fotó: Fodor Erika

Tipp

Aki szereti a kaprot, tegyen azt az olajos mag helyett!

Két tál nyers tökfőzelék sajtlepénnyel Fotó: Fodor Erika

Tuti

Külön nyereség, hogy spóroltunk az energiával, és még szénhidrátot sem vittünk be feleslegesen.

 

 


 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás