Nyers tökfőzelék: tök egészséges, roppanós, gyors és könnyű – ugyanakkor marha jó!
A legutóbbi piaci vásárláskor sikerült nagyon jó áron vennem a főzőtök kilóját (minden más idényzöldség drágább volt kilós áron), ebből kellett vacsoraebédet kitalálni. A fő szempont az volt, hogy 30+ fokban ne kelljen bekapcsolni a tűzhelyet. Ebből lett a hideg „tökfőzelék” tökmagolajjal és paradicsommal, amihez köretnek egy kis darab trappistából olvasztottam lepényt, mielőtt penészedni kezdett volna a nagy melegben.
1 kisebb főzőtök
1 pohár tejföl
2 darab kicsi paradicsom
só
tökmagolaj (aki nem szereti, annak napraforgó, de ki is lehet hagyni az olajat)
pirított tökmag (nem kötelező)
A tököt hosszában megfeleztem, meghámoztam, kikapartam a magját, majd nagy lyukú reszelővel legyalultam. Megsóztam, rálocsoltam a tökmagolajat (szeretem, úgyhogy sokat), elkevertem, majd hozzáadtam a tejfölt. Kapor helyett (ezt nem annyira kedvelem) pirított tökmagot szórva kétfelé tálaltam, tetején egy-egy felvágott paradicsommal. A sajtlepényt cikkekre vágva mellé tettem.
Aki szereti a kaprot, tegyen azt az olajos mag helyett!
Külön nyereség, hogy spóroltunk az energiával, és még szénhidrátot sem vittünk be feleslegesen.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre