Október utolsó hetében még megtaláljuk a piacon a főzőtököt is, amit legyalulva tudunk télire elmenteni tökfőzeléknek, de így frissen még érdemes egy jó töltött tökkel búcsúztatni az idei szezonját, hiszen novembertől jön az édes fatája, a sütőtök ideje! A tök amúgy is alacsony szénhidráttartalmú, de mi most egy még kalóriaszegényebb verziót ajánlunk: a darált húshoz nem rizst, hanem reszelt cukkinit keverve. A vegetáriánusok a húst bármilyen reszelt zöldség (cékla, batáta, burgonya) és olajos magőrlemények keverékkel helyettesíthetik.
Töltött tök- az alacsony szénhidráttartalmú, de finom ételek kedvelőinek.
1 közepes főzőtök vagy nagy cukkini
50 dkg darálthús
25 dkg reszelt cukkini
1 vörösmagyma vagy lila
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
őrölt fűszerkömény, só, olívaolaj
Ide fotó: pucolt féltökök + töltelék hozzávaló egy tálban
A tököt megmossuk, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, kivájjuk a belsejét, kívül-belül besózzuk. A darált húst összedolgozzuk a cukkinivel, aprított hagymával, reszelt fokhagymával, fűszerrel, és nyersen beletöltjük a két fél tökbe. Tetejét olívaolajjal megcsorgatjuk gazdagon. Fedeles sütőtálban, vagy tepsiben alufóliával betakarva 160 fokon, légkeveréssel sütjük, ha már puha, reszelt sajttal megszórjuk, és fedél nélkül visszatesszük pirulni, míg elpárolog a leve.
A piacon figyeljünk oda, hogy zsenge tököt vásároljunk, és nem kemény héjút, mert akkor megdolgozhatunk a pucolásával is, és az íze sem lesz az igazi. Amelyik töknek friss a szára, csak azt vegyük meg!
A megtöltött tököt érdemes még nyersen a tepsiben adagokra vágni, és úgy sütni. Ha készen porciózzuk, nehezebb szépen feldarabolni a rápirult sajt miatt.
Az ősz színes terméseit kihasználva, a töltött tök darabok közé tehetünk tűzpiros, narancssárga vagy zöld (erős)paprikát. Ha valakinek hiányzik a szénhidrát, körítsük az ételt rizibizivel tálalva.
Amellett, hogy szeretjük a finom falatokat, az is fontos, hogy amit eszünk az egészségünkre is váljék. A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, ezért a táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökben található béta-karotin a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegésgekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a vízháztartást. Ezen kívül ez a zöldség nagy mennyiségben tartalmaz szerves sót. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre