Vöröshagymás tojást a húsvéti asztalra! – Természetes színezékkel, gyönyörűt a sonka mellé és a locsolóknak!

Ha nemcsak szépet, de egészségeset is szeretnénk adni a locsolóknak, és még finomat is tenni az ünnepi asztalra: itt a vöröshagymás tojás!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.04.08.
FE Vöröshagymás tojás Ilyet adj a locsolóknak!

Aki ódzkodik a – mégoly ártalmatlan – ételfestékektől is, annak szívből ajánlom a vöröshagyma héjában festett piros tojást! Természetes, ehető, és ráadásul olyan igazi mélybordó színt nem csinál semmi más! A lepucérított hagymákból és a „rontott”, repedt tojásokból pedig csináljunk a sonka mellé pirított hagymás tojássárgájás krémmel töltött tojást.

Vöröshagymahéjban festett és vöröshagymával töltött húsvéti tojás a sonka mellé! Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

  • húsvéti sonka (kötözött vagy amilyet szeretünk)
  • tisztára mosott héjú tojások
  • sok vöröshagymalevél
  • 1-2 dl ecet
  • kevés zsiradék a piros tojás kenéséhez
  • a pucolt hagymák
  • só, bazsalikom
Tojás, hagyma és sonka Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A hagymahéjakat egy fazékba gyűjtjük, és vízzel feltöltve, hozzáadva az ecetet, felforraljuk. Ezután leszűrjük az ehető „tojásfestő lét”, és azt a fazékba visszaöntve, a tűzhelyre visszatéve merőkanál segítségével egyesével beleengedjük a tisztára mosott tojásokat. 

Ilyen gyönyörű természetes színe lesz a hagymahéjtól Fotó: Fodor Erika

Addig főzzük így, amíg a tojásokat főznénk, majd lekapcsolva a tűzhelyet, egy éjszakára a fazékban hagyjuk. Másnap a tojásokat kiszedjük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük, és fényesre kenjük valamilyen zsiradékkal. A repedt héjú vagy foltosra sikerült tojásokból töltött tojást készítünk a sonka mellé. 

Felezett hagymahéjban főtt tojás Fotó: Fodor Erika

A megpucolt tojást félbe vágjuk, kivesszük a sárgáját, és a kis fehérje-kosárkákat egymás mellé helyezzük. A sok pucér hagymából néhányat apróra vágva megpirítunk olívaolajon, ebbe belekeverjük a sárgájákat. Ízlés szerint sózzuk, én egy kis olajos tökmagkrémet is kevertem hozzá. Ezt a krémet visszatöltjük (zsákkal vagy kiskanállal) a fehérjékbe. Együtt tálaljuk.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás