Hecsedlimártás a tökéletes sonkatálhoz





A húsvéti sonkához, fogyasszuk akár főzve vagy nyersen, kiváló kiegészítő az erdélyi hecsedli mártás. Ahogyan a sokan nemcsak sós, de édes kaláccsal is szeretik a sonkát, úgy a savanykás-édes mártás is kiemeli az ízeket, és fokozza az élvezeteket. Mi egy családi szakácskönyvből ismerjük, és vált a húsvéti asztal elengedhetetlen tartozékává. Érdemes kipróbálni, a sonka hecsedlivel, főtt tojással és friss zöldségekkel, akár kenyér nélkül is ünnepi fogás.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.04.15.
Húsvéti hecsedli

Hecserlimártás

Hozzávaló

2 kanál hecsedli- (hecserli-, csipkebogyó-) lekvár

2 kávéskanál mustár

fél narancs leve

1,5 dl tejföl

1 kávéskanál cukor

kevés só

kevés citromlé

Hecsedli, a húsvét krémje Fotó: Fodor Erika
A vöröshagymahéjban festett főtt tojást nyugodtan ehetjük a sonkához és hecsedlihez, mert semmi mesterséges színezék nincs benne Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A hozzávalókat együtt hidegen összekeverjük, és végül annyi tejet keverünk bele, hogy mártás sűrűségű legyen. Ebből lesz egy mártásoscsészével, amely akár a nyers, akár a főtt húsvéti sonkához tökéletesen talál!

Csipkebogyólekvár, tejföl, narancs és mustár, és kész is a mártás Fotó: Fodor Erika

Csipkebogyó

A csipkebogyó C-vitamin-tartalomban verhetetlen, de ezen kívül B- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag. Gyógyhatásait többszáz éves tapasztalatok bizonyítják. Csökkenti az influenzás panaszokat. Roborál, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. Serkenti a mellékvesék és máj működését, vesekő és vesehomok elhajtására is használják. A csontritkulásban szenvedőknek is ajánlott. Ráadásul amellett, hogy egészséges, lekvárnak, szósznak elkészítve nagyon finom is.

A füstölt kötözött sonkához, legyen az nyers vagy főtt, tökéletes az édes-savanyú mártás Fotó: Fodor Erika
Hecsedlis sonkatál

Szúrós áltermés

A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, bicske, sőt a Pallas nagy lexikona „Seggvakaró”-ként is említi. „Seggvakaró (növ.), a rózsa csipkebogyójában, vagyis álgyümölcsében fejlődő apró és szúrós termésszem. Ha a nép a csipkebogyót apró termésével együtt megeszi, ez kiürítéskor szúrja a végbelet.”





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás