A Pékességben egy jó reggeli vagy délutáni kávé, a helyben készített péksütemények és kenyér, vagy a híres hatlapos éppen olyan vonzó, mint a környezet. A Lajos utca 93-99. szám alatti teraszos hely tulajdonosa, Noszvai András a családias környezetben és a folyton megújuló kínálatban hisz. Most például a pogácsára gyúrnak, a vevők el is nevezték őt „a pogácsa kovácsának”.
–Egy barátom ajánlotta, hogy nyissak pékséget, és olyan jól sikerült bogarat ültetnie a fülembe, hogy végül belevágtam – tudtuk meg a tulajdonostól, aki a névválasztást úgy magyarázza, hogy az rímel a békességre és a képességre is.
Noszvai András hozzáteszi, maximálisan tiszteli a szakmát, számára fontos, hogy egy pékség állandóan változó alapanyagokból, de állandóan megbízható minőséget készítsen.
– Szeretjük, amit csinálunk, együtt fejlődünk a vendégeinkkel, sok inspirációt kapunk tőlük. Mi is és ők is szeretik, amit csinálunk, ez köt össze minket – meséli a tulaj, aki maga rendezte be a hangulatos Pékességet és teraszát.
– Ösztönösen, a saját ízlésem szerint válogattam. Először otthonra gyűjtöttem össze az itt lévő tárgyakat, amelyek azért jók ide, mert a Pékesség ízei mellett így a berendezés is behozza a falut a városba. A helyhez a tulajdonos személye is elválaszthatatlanul hozzátartozik. Noszvai András nyitástól zárásig szinte egész nap ott van.
– Egyrészt szeretem, másfelől az is igaz, hogy mindig azok az éttermek mennek jól, ahol a séf saját maga a főnök. Ha itt vagyok, élő kapcsolatom van a vendégekkel, az ő visszajelzéseiktől megerősítve kezdtünk el a különleges pogácsákra gyúrni – árulja el András.
- A törzsvevők mostanság a pogácsa kovácsaként emlegetnek. Beleástuk magunkat egy picit ebbe a világba, és elszabadult a fantáziánk - újságolja. A Pékességben a szokásos helyben sütött édes és sós különlegességek mellett ma már rendelhetünk diós-fokhagymás, céklás-tormás-köménymagos, algás-cukkinis-cheddar sajtos, bazsalikomos paradicsomos, sütőtök-füstöltsonkás, raclette-sajtos-rózsaborsos-ecetes lilahagymás pogácsákat is.
- Hogy valami pikáns is legyen, kitaláltuk a cseresznyepaprikás és almapaprikás pogit is, mégiscsak a Kárpát-medencei ízvilágot képviseljük, és ne a chili vagy a jalapeno csípjen minket. Bevált, nagyon jó lett, szeretik.
A Pékesség finomságait a Lajos utcán kívül szombatonként a Római parti Piacon, vasárnap pedig a Pancs-Gasztroplaccon érhetjük el.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre