Ez a jezsuita pörkölt hét nyelven beszél!

Ki gondolná, hogy egy világot járt, hat nyelven beszélő szerzetes még főzni is tud?



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2025.01.18. 12:20
marhapörkölt jezsuita rend konyhaművészet

Pakot Géza Székelyudvarhelyen született, gyermekkorát Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán töltötte. 1991-ben Budapestre költözött, előbb informatikát tanult, majd belépett a jezsuita rendbe. 2024-től a budapesti Horánszky utcai rendházban él és dolgozik, és a fővárosban máris híre ment "hét nyelven beszélő jezsuita pörköltjének"!

jezsuita pörkölt
Pakot Géza atya, jezsuita szerzetes 6 nyelven beszél, de a jezsuita pörkölt hét nyelven! / Fotó: Fodor Erika

2006-ban szenteltek pappá, majd ezt követően Szegeden, Santiago de Chile-ben, Marosvásárhelyen, Miskolcon és Szatmárnémetiben szolgáltam. Hat nyelven beszélek. Legújabb hobbim a főzés, aminek 10 éhes rendtársam örül a legjobban

- számolt be P. Pakot Géza SJ.

Géza atya pörköltjét kedvelik a rendtársak (Olvasó felvétele)

Jezsuita pörkölt - Hozzávalók 4 adaghoz

50 dkg marhahús

2 db közepes vörös hagyma

libazsír, 1 evőkanálnyi

Só, kávéskanálnyi

Bors, 8-10 szem

Paprika, evőkanálnyi

Köménymag egészben, egy csipetnyi

Barnacukor, mokkáskanálnyi

2 dl száraz vörös bor

35 dkg tészta


Elkészítés

Egy alkalmas edényben evőkanálnyi libazsírt felforrósítunk. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Egy evőkanál paprikát a hagymára dobunk és pár másodpercig elkavarjuk. 1 dl vízzel felengedjük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Miután a hús színe megváltozott, 2 dl vörösborral felöntjük, köménymagot, pár szem borsot adunk hozzá. Lefedve közepes tűzre tesszük. Egy óra múlva sóval és barna cukorral ízesítjük, majd újabb egy-másfél órán át fedő alatt főzzük. Ha szükséges, kevés meleg vízzel időnként felöntjük. Akkor kész, ha omlósra puhult a hús. Ekkor a fedőt levesszük és hagyjuk kipárologni a fölösleges vizet, de úgy, hogy azért szaftos maradjon. Sós vízben főzött tésztával és savanyú uborkával tálaljuk. Hozzá a főzéshez használt bort öntsük a poharakba. Jó étvágyat !

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás