Ki gondolná, hogy egy világot járt, hat nyelven beszélő szerzetes még főzni is tud?
Pakot Géza Székelyudvarhelyen született, gyermekkorát Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán töltötte. 1991-ben Budapestre költözött, előbb informatikát tanult, majd belépett a jezsuita rendbe. 2024-től a budapesti Horánszky utcai rendházban él és dolgozik, és a fővárosban máris híre ment "hét nyelven beszélő jezsuita pörköltjének"!
2006-ban szenteltek pappá, majd ezt követően Szegeden, Santiago de Chile-ben, Marosvásárhelyen, Miskolcon és Szatmárnémetiben szolgáltam. Hat nyelven beszélek. Legújabb hobbim a főzés, aminek 10 éhes rendtársam örül a legjobban
- számolt be P. Pakot Géza SJ.
50 dkg marhahús
2 db közepes vörös hagyma
libazsír, 1 evőkanálnyi
Só, kávéskanálnyi
Bors, 8-10 szem
Paprika, evőkanálnyi
Köménymag egészben, egy csipetnyi
Barnacukor, mokkáskanálnyi
2 dl száraz vörös bor
35 dkg tészta
Egy alkalmas edényben evőkanálnyi libazsírt felforrósítunk. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Egy evőkanál paprikát a hagymára dobunk és pár másodpercig elkavarjuk. 1 dl vízzel felengedjük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Miután a hús színe megváltozott, 2 dl vörösborral felöntjük, köménymagot, pár szem borsot adunk hozzá. Lefedve közepes tűzre tesszük. Egy óra múlva sóval és barna cukorral ízesítjük, majd újabb egy-másfél órán át fedő alatt főzzük. Ha szükséges, kevés meleg vízzel időnként felöntjük. Akkor kész, ha omlósra puhult a hús. Ekkor a fedőt levesszük és hagyjuk kipárologni a fölösleges vizet, de úgy, hogy azért szaftos maradjon. Sós vízben főzött tésztával és savanyú uborkával tálaljuk. Hozzá a főzéshez használt bort öntsük a poharakba. Jó étvágyat !
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre