3 forró leves, amit kötelező kipróbálnod télen

Egy forró, tartalmas leves energiával és folyadékkal is ellátja a szervezetet, ráadásul igencsak jólesik a hideg napokon. Íme három ínycsiklandó változat!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.01.13. 12:00
Módosítva: 2025.01.13. 13:02
recept babgulyás leves Palócleves

Füstölt szalonnás kelkáposztaleves csicseriborsóval 

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek. sertészsír

200 g húsos füstölt szalonna

1 púpozott ek édes-nemes paprika

400 g burgonya

250 g sárgarépa

2 közepes fej vöröshagyma

bors

400 g kelkáposzta

250 g csicseriborsó (konzerv)

petrezselyemzöld

1. Olvasszuk fel egy nagy lábasban a sertészsírt, és kezdjük el sütni rajta a felkockázott szalonnát. Amikor kioldódott a zsírja, húzzuk le a tűzről, és szórjuk meg a fűszerpaprikával. Alaposan keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.

2. Adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát, a felkarikázott sárgarépát. Kevergetve pirítsuk át a zöldségeket, majd szórjuk rájuk a meghámozott, felaprított hagymát, és pirítsuk össze velük. Öntsük fel 1-1,2 l vízzel vagy zöldségleves-alaplével, sózzuk, borsozzuk meg, forraljuk fel, és gyöngyöztetve főzzük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

3. Közben a kelkáposztát tisztítsuk meg, csíkozzuk fel, adjuk a leveshez a leöblített, lecsepegtetett csicseriborsóval együtt, és főzzük addig, amíg roppanósra nem puhul. Ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk meg a levest, majd szedjük ki tányérokba, és díszítsük a lecsipkedett petrezselyemlevelekkel.

Elkészítési idő: 60 perc


 

Palócleves húsgombóccal 

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 ek. sertészsír

100 g húsos szalonna

1 fej vöröshagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 púpozott ek édes-nemes paprika

500 g sárga hüvelyű zöldbab (mirelit)

1 db erős zöldpaprika

1 db paradicsom

bors

150 g tejföl

1 ek. liszt

1-2 ek. citromlé

A húsgombóchoz:

400 g darált sertéshús

1 nagy szelet kenyér a héja nélkül

50 ml tej

2 gerezd fokhagyma

bors

1 ek. olaj

petrezselyemzöld

 

1. A húsgombóchoz tegyük keverőtálba a darált húst. A kenyeret egy kis időre áztassuk a tejbe, majd alaposan nyomkodjuk ki, és adjuk a húshoz. Reszeljük a tálba a meghámozott fokhagymát, ízesítsük sóval és borssal a masszát, majd formázzunk belőle 16 db gombócot. Az olajat serpenyőben hevítsük fel, pirítsuk körbe rajta a gombócokat, majd tegyük félre, ne süssük át őket teljesen.

2. A leveshez lábasban olvasszuk fel a sertészsírt, és kezdjük el sütni rajta a felkockázott szalonnát. Adjuk hozzá a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát, és pároljuk üvegesre. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a fűszerpaprikával, alaposan keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.

3. Adjuk hozzá a zöldbabot, a felkarikázott paprikát és a meghámozott, felkockázott paradicsomot. Öntsük fel 1 l vízzel, sózzuk, borsozzuk meg, forraljuk fel, aztán vegyük lejjebb a lángot, ültessük a levesbe az elősütött húsgombócokat, és főzzük készre az ételt 30-35 perc alatt. Szűrőkanállal vegyük ki a kész húsgombócokat.

4. A habaráshoz keverjük simára a tejfölt a liszttel és egy kevés levessel. Csorgassuk a lábasba, óvatosan kevergetve forraljunk egyet rajta, végül adjuk hozzá a citromlét is. Szedjük ki tányérokba, tálaljuk a húsgombócokkal, a tetejét pedig szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 60 perc

Fanny-tanács:

Ha túl lágy a darált húsos massza, adjon hozzá egy kevés zsemlemorzsát.

 

Babgulyás paradicsomosan, snidlinges csipetkével 

 

Hozzávalók (4 személyre):

400 g tarkabab

1 ek. olaj

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 ek. édes-nemes paprika

300 g marhacomb

300 g kolbász

1 db erős zöldpaprika

1 db paprika

150 g zellergumó

300 g paradicsompüré

2 db babérlevél

bors

őrölt kömény

A csipetkéhez:

2 db tojás

1 nagy csokor snidling

200-220 g liszt

 

1. Éjszakára áztassuk bő, hideg vízbe az átmosott babot. Másnap szűrjük le, öblítsük át.

2. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pároljuk üvegesre rajta a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a fűszerpaprikával, jól keverjük el, majd tegyük vissza a tűzre.

3. A marhacombot kockázzuk, a kolbászt karikázzuk fel. Szórjuk mindkettőt a lábasba, és kevergetve pirítsuk addig, amíg a marhahús ki nem fehéredik. Ekkor adjuk hozzá a kétféle felaprított paprikát, a meghámozott, kettévágott zellert, a paradicsompürét, a babérlevelet, és öntsük fel 1-1,2 l vízzel vagy marhahúsleves-alaplével. Ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel, forraljuk fel, és adjuk hozzá a babot. Közepes lángon, gyöngyöztetve főzzük addig, amíg a marhahús teljesen meg nem puhul. Közben szükség esetén pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül távolítsuk el a levesből a zellerdarabokat és a babérleveleket.

4. A csipetkéhez a tojásokat keverjük ki egy kevés sóval és a finomra aprított snidlinggel. Fokozatosan adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz. Az így kapott keményebb tésztát csipkedjük kis darabokra, és főzzük ki egy kevés vízben. Ezzel tálaljuk a levest.

Elkészítési idő: 100 perc + áztatás

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás