
Egy mennyei torta annak, aki liszt és tej hozzáadása nélkül szereti a csokit és a kókuszt.
Íme egy tortaötlet annak, aki szenvedélyesen szereti a csoki és a kókusz ízét, de sem tejterméket, sem búzalisztet nem eszik, az olajos magvakból azonban mindenféle jöhet! A mentes csokókusz torta előnye még, hogy nem bonyolult elkészíteni és olyan finom, hogy a „minden édességet evők” is szívesen nassolgatják.
4 egész tojás
20 dkg étcsoki (60%-os, lehet diabetikus is)
20 dkg darált magliszt (mandula, dió, mogyoró, kesu)
20 dkg növényi vaj (margarin)
4 csapott evőkanál cukor (eritrit)
1 mokkás kanál sütőpor (nem kötelező)
10–15 dkg kókuszreszelék (ízlés szerint)
2 zacskó GM vanília pudingpor
4-5 dl növényi tej (mandula, kókusz, rizs)
2 dl növényi tejszín
2–3 kanál cukor (vagy ízlés szerint)
A tojásokat a cukorral géppel habosra keverjük. Alacsony hőfokon, egy kis lábosban felolvasztjuk a csokit (pár kockát meghagyunk a torta tetejére) a növényi vajjal. A diófélét ledaráljuk (jót tesz az ízének, ha előtte picit sütőben megpirítjuk).
A habos tojáskrémhez hozzáadjuk a csokifőzetet, és egyenletes bekeverés mellett a maglisztet, egy csipet sütőport is tehetünk hozzá. A masszát a kivajazott és egy kevés magliszttel beszórt kerek tortaformába öntjük, és kb. 30-40 percig sütjük. (Légkeverés vagy alsó-felső sütés 160 fokon). Ne folyjon, de ne is szárítsuk ki a tésztát. Villapróba!
Amíg sül, készülhet a krém!
Ha kész a tészta, szereljük le az oldalpántot a formáról, távolítsuk el az alját is, és a tésztát egy tálra rakva, vágjuk le a tetejét, „kalapját”. Ne felezzük, egy kicsit feljebb vágjuk, mint a közepe lenne. A kalapot félretesszük, és az alsó tésztarészből kiskanállal kivájjuk a csokimorzsalékot – úgy, hogy azért a tortának maradjon tésztaalja! A morzsalékból golyócskákat, kis kalapokat formázunk kézzel, ezek mennek majd a torta tetejére.
A növényi tejet előre felforrósítva, egyenletesen elkeverve megfőzzük a pudingot. Amikor már majdnem kihűlt, gépi habverővel kikeverjük a krémet a növényi tejszínnel felhabosítva, és annyi cukrot adva hozzá, amennyit kívánunk. Ez után kézi lapáttal belekeverjük a kókuszreszeléket, és betesszük összeállni a hűtőbe, amíg a tortalapba nem töltjük.
Ha készen áll a tészta, az aljába beletöltjük a krém felét, majd jöhet a „kalap”, és arra a maradék töltelék, amelyet csak a tetején kenünk szét egyenletesen, a torta oldalát meghagyjuk fekete-fehér csíkosan.
A krémes kalap tetejére rátesszük a kis kalapokat, azaz a tésztamorzsából korábban formázott csokigolyókat. Közé dobálhatunk mandulaszemeket, és a tortás tál szélére körben őrölt manduladarát dekorációként. A tetejére a kihagyott csokidarabot felolvasztva rácsorgatjuk.
Csirkehúsból készült recepteket mutatunk!
Farsangkor sem feledkezhetünk meg a hasunkról.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre