Kalapos csokókusz torta – Liszt- és tejmentes, akár cukor nélkül is!

Egy mennyei torta annak, aki liszt és tej hozzáadása nélkül szereti a csokit és a kókuszt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.02.05.
Módosítva: 2025.02.05.
csoki mandula lisztmentes tejmentes kókusz

Íme egy tortaötlet annak, aki szenvedélyesen szereti a csoki és a kókusz ízét, de sem tejterméket, sem búzalisztet nem eszik, az olajos magvakból azonban mindenféle jöhet! A mentes csokókusz torta előnye még, hogy nem bonyolult elkészíteni és olyan finom, hogy a „minden édességet evők” is szívesen nassolgatják.

torta
Kalapos csokókusz torta – liszt, tejtermék, és akár  kristálycukor nélkül! Fotó: Fodor Erika

Torta hozzávalók – Tészta

4 egész tojás

20 dkg étcsoki (60%-os, lehet diabetikus is)

20 dkg darált magliszt (mandula, dió, mogyoró, kesu)

20 dkg növényi vaj (margarin)

4 csapott evőkanál cukor (eritrit)

1 mokkás kanál sütőpor (nem kötelező)

Csoki, diófélék, kókuszreszelék Fotó: Fodor Erika

Krém

10–15 dkg kókuszreszelék (ízlés szerint)

2 zacskó GM vanília pudingpor

4-5 dl növényi tej (mandula, kókusz, rizs)

2 dl növényi tejszín

2–3 kanál cukor (vagy ízlés szerint)

Fekete-fehér rétegek étcsoki-magliszttésztából és kókuszkrémből Fotó: Fodor Erika

Torta elkészítése 

Tészta

A tojásokat a cukorral géppel habosra keverjük. Alacsony hőfokon, egy kis lábosban felolvasztjuk a csokit (pár kockát meghagyunk a torta tetejére) a növényi vajjal. A diófélét ledaráljuk (jót tesz az ízének, ha előtte picit sütőben megpirítjuk). 

Az előpirított diófélét ledaráljuk Fotó: Fodor Erika

A habos tojáskrémhez hozzáadjuk a csokifőzetet, és egyenletes bekeverés mellett a maglisztet, egy csipet sütőport is tehetünk hozzá. A masszát a kivajazott és egy kevés magliszttel beszórt kerek tortaformába öntjük, és kb. 30-40 percig sütjük. (Légkeverés vagy alsó-felső sütés 160 fokon). Ne folyjon, de ne is szárítsuk ki a tésztát. Villapróba!

Amíg sül, készülhet a krém!

Tészta lekalapozása és kiskalapok Fotó: Fodor Erika

Ha kész a tészta, szereljük le az oldalpántot a formáról, távolítsuk el az alját is, és a tésztát egy tálra rakva, vágjuk le a tetejét, „kalapját”. Ne felezzük, egy kicsit feljebb vágjuk, mint a közepe lenne. A kalapot félretesszük, és az alsó tésztarészből kiskanállal kivájjuk a csokimorzsalékot – úgy, hogy azért a tortának maradjon tésztaalja! A morzsalékból golyócskákat, kis kalapokat formázunk kézzel, ezek mennek majd a torta tetejére.

Csupa csoki-kókusz, se liszt, se tej, se vaj benne! Fotó: Fodor Erika

Krém

A növényi tejet előre felforrósítva, egyenletesen elkeverve megfőzzük a pudingot. Amikor már majdnem kihűlt, gépi habverővel kikeverjük a krémet a növényi tejszínnel felhabosítva, és annyi cukrot adva hozzá, amennyit kívánunk. Ez után kézi lapáttal belekeverjük a kókuszreszeléket, és betesszük összeállni a hűtőbe, amíg a tortalapba nem töltjük.

A növényi tejből készült krém kókuszreszelékkel Fotó: Fodor Erika

Ha készen áll a tészta, az aljába beletöltjük a krém felét, majd jöhet a „kalap”, és arra a maradék töltelék, amelyet csak a tetején kenünk szét egyenletesen, a torta oldalát meghagyjuk fekete-fehér csíkosan. 

Első réteg csokitészta és kókuszkrém Fotó: Fodor Erika

A krémes kalap tetejére rátesszük a kis kalapokat, azaz a tésztamorzsából korábban formázott csokigolyókat. Közé dobálhatunk mandulaszemeket, és a tortás tál szélére körben őrölt manduladarát dekorációként. A tetejére a kihagyott csokidarabot felolvasztva rácsorgatjuk.

 


 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás