Csak mandula, csak kókusz, csak növényi tej: ez a mesés mentes Raffaelo
Mondhatnánk, hogy az utolsó téli hónaptól búcsúzandó készült ez a havas tájra emlékeztető, mesésen finom, fehér „hódarás” torta, de az az igazság, hogy születésnapra kérték a mentes Raffaelót. Mindenesetre annyira habos és ropogós, hogy bármilyen ürüggyel érdemes kipróbálni annak, aki szereti, ha liszt nélkül és növényi alapanyagokból - akár kristálycukor mentesen - is igazi tortát ehet.
4 tojás
20 dkg mandulaliszt (blansírozott mandulából)
4 lapos evőkanál cukor (eritrit)
kókuszzsír a sütőlap megkenéséhez
4 dl növényi tej (kókusz vagy mandula – hozzáadott cukor nélkül)
2 tasak vaníliapuding (Ha szükséges, GM)
4 dl növényi tejszín
20 dkg kókuszreszelék
10 dkg egész, forgácsolt mandula (házilag sütőben pirított)
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, és folytatjuk a verést, amíg a cukor már nem ropog. A habba keverőlapáttal egyenletesen belekeverjük a mandulalisztet, amiből csak egy szórásnyit veszünk ki az első tésztalap alá a sütőlaphoz.
Ha kész a tésztamassza, azt szemmértékre három felé osztva, a harmadát egy kerek tortaforma aljára terítjük szét. A tortaformáról lekapcsoljuk az oldalát, az alját a fenekére fordítjuk, azt megkenjük kókuszzsírral és meghintjük mandulaliszttel. 150 fokon légkeverésre állított sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kész, egy széles és hosszú pengéjű kész segítségével lecsusszantjuk a tésztát a tortaaljról, és a másik 2 lapot az előzőhöz hasonlóan kisütjük. A krémhez megmelegítjük a növényi tejet, majd fokozatosan belekeverjük a pudingport, és sűrűre főzzük. Csak akkor édesítjük, ha már kész. Lehet eritrittel vagy mézzel is, ki, mit szeret, ki , mit ehet.
Annyit rakunk a krémbe, amennyitől nekünk finom lesz. Felverjük a hideg növényi tejszínt (ehhez csak 2 tasak vaníliáscukorot adunk, ha akarunk). A már kihűlőben lévő pudingba belekeverjük a tejszínhabot, majd hozzáadjuk a kókuszreszelék nagy részét, és egy keveset a törmelék mandulából. A lapokat egymásra halmozva egyesével megtöltjük, úgy hogy minden réteg közé hintünk pirított mandulaforgácsot.
Az egész tortát is a krémmel vonjuk be, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. A torta tetejét az egész mandulákkal díszítjük, ebből az oldalára is tehetünk. Ha rögtön kóstoljuk, még ropog a tészta is. A maradék meg még jobban összeérik a hűtőben, és szinte egy habkönnyű kókuszos-mandulás csupakrém Raffaelót kapunk.
Ha van 2 közel azonos méretű tortaformánk, akkor amíg az egyik lap sül, már előkészíthetjük a másik lapot, ez gyorsítja az elkészítést.
Aki szereti és eheti is, díszítse a tetejét „igazi” Raffaelo golyókkal – bár e nélkül is ropogós a pirított mandulatörektől és habkönnyű a sok krémtől.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre