Egy igazi Raffaelo torta márpedig azoknak is jár, akik nem ehetnek sem gabonalisztet, sem tejterméket, és még a cukorral is vigyázniuk kell! Íme, egy kipróbálásra ajánlott verzió a mi konyhánkból!
Ezt a mandula-és kókuszalapú Raffaello-tortát csak az nem eheti, aki a tojásra érzékeny. Egyébként mindenkinek ajánljuk: semmilyen liszt, se tejtermék nincs benne, és ha nyírfacukorral ízesítjük, még a cukorbetegek is jóízűen fogyaszthatják. Növényi fehérjében gazdag, tartalmas, de végül is, az sem egy utolsó szempont, hogy mennyei finom – még a mindent evőknek is!
1 tortalaphoz:
3 tojás
10-15 dkg blansírozott őrölt (darált) mandula (amit előzőleg picit megpörköltünk a sütőben)
2-3 evőkanál cukor (eritrit)
3 tasak glutén-és laktózmentes vaníliapuding
5-6 dl kókusztej/mandulatej
0,5 l növényi tejszín (cukormentes)
ízlés szerint cukor (eritrit vagy nyírfa)
Egész, héj nélküli manduladarabok pirítva, darabosra zúzva
25 dkg kókuszreszelék
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát. Kerek tortaforma alját kikókuszzsírozzuk, picit meghintjük a darált mandulával, hogy ne ragadjon oda a tészta. Ezen egyenletesen elosztva közepes hőfokon aranyszínűre sütjük. Három darab tortalapot csinálunk.
A mandula vagy kókusztejjel megfőzzük a pudingot, közben ízlés szerint minimálisan édesítjük. Felverjük a tejszínt, és mikor már majdnem teljesen kihűlt a puding, akkor kézi habverővel összedolgozzuk a tejszínhabbal egy könnyű, kenhető krémmé, amelybe a kókuszreszeléket is belekeverjük. A lapokat megtöltjük a krémmel, minden réteg tetejére kerülhet egy kis aprított mandula is.
A Raffaelo-tortánk tetejére, plusz kókuszreszelék hozzáadásával golyócskákat vagy kupacokat formázunk, amelyek közepébe egész mandulát szúrunk. Oldalát kókuszreszelékkel, mandulával hintjük.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre