RETRO RÁDIÓ

Matracvásárlás: személyesen vagy webáruházban?





Mindannyian vagy már megtapasztaltuk vagy hamarosan megtapasztaljuk majd, hogy megfelelő matracot vásárolni nem is olyan könnyű feladat. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.03.
választás

Nem könnyű, hiszen nem csak a számtalan gyártó által kínál szinte végtelen matrac típus, matrac alapanyag között válogathatunk, hanem a vásárlói igények is sokkal szerteágazóbbak, mint például egy műszaki termék esetén. Amíg egy műszaki cikk esetében általában határozott elképzeléseink vannak, összehasonlítható technikai adatok állnak rendelkezésre, addig egy matrac esetében a választás egy teljesen szubjektív megítélés alapján működik.

Természetesen az internetes és a személyes vásárlásnak is meg vannak a maguk előnyei, nem is vitatná ezt senki, ha nem éppen matracról lenne szó. Ha nem éppen arról a jövőbeli ágybetétről beszélnénk, amiben majd közel tíz év alatt átlagosan mintegy 30 000 órát fogunk eltölteni. Ez rövid fejszámolással mintegy 3,5 év -év!- non-stop alvást, pihenést, lustálkodást jelent majd a kiválasztott matracot. Nem is érne meg egy sornyi betűt sem az egész, ha nem a napi nyolc órás pihenésünk lenne a tét, ha nem az elengedhetetlen éjszakai regenerációról lenne szó, ha nem a másnapi egész napos teljesítményünk, hangulatunk, fizikai és mentális állapotunk lenne a tét.

A matracok, ágybetétek fontosságát így nem lehet elég nagy hangsúllyal kezelni, hiszen nincs a birtokunkban még egy olyan tárgy, amelyet ennyi éven keresztül, napjaink egyharmad részében és az év szinte minden napján használunk. Egy nem megfelelően, nem elég körültekintően és nem a testsúlyunknak, testalkatunknak és alvási szokásainknak megfelelően megválasztott matrac hosszú távú egészségkárosító hatása mára már számtalan nyugat-európai tanulmány által bizonyított, így érdemes elfogadni azt a tényt, hogy az izmok, a porckorong, a sejtek megfelelő éjszakai regeneráció hiányában másnap csak csökkent erővel állíthatók hadba és alacsonyabb teljesítmény mellett gyorsabb állapot romlás várható.

Az internet világában mára már nem is kérdés, hogy neten rendelünk termékeket, hiszen egy internetes vásárlás napjainkra annyira természetessé vált, mint egy cipő bekötése. Az internetnek vannak azonban előnyei és hátrányai is. A hatalmas választék, a végeérhetetlen száma a webáruházaknak, az egyszerű, könnyű és személy találkozás, jelentős időráfordítás nélküli vásárlásnak kétségtelen, hogy van hívogató ereje. Az kényelmesen az otthoni fotelből online vásárolt termékek otthoni kipróbálása és visszaküldési lehetősége is hatalmas csábítást jelent. Tapasztalatok szerint azonban a matracok webes vásárlása esetén azonban jellemzően nem a fenti szempontok számítanak a leginkább. Az internetes matracvásárlások jelentős százaléka vidéken landol és csak elenyésző mennyiség az, amely budapesti vásárlókhoz kerül. Miért? A válasz éppen annyira egyszerű, mint amennyire szomorú is. Vidéken nincs megfelelő választék. Van ugyan egy-két szakkereskedés a városban, egy-két multi is többnyire megtalálható a legközelebbi nagyobbacska városban, de igazi választék, számtalan üzlet és az összes gyártó összes terméke sajnos csak a fővárosban érhető el. Elmondhatjuk tehát, hogy a matracok interneten történő vásárlását -túl a kényelmi szempontokon- egy kicsit a szükség, a hiány is szüli.

A netes matracvásárlásnak természetesen meg vannak a hátrányai is. Amint azt már a bevezetőben próbáltuk megvilágítani, matracok esetében egy nagyon személyes, nagyon individuális és nagyon szubjektív szempontok szerint kiválasztandó termékről van szó. Matracok esetében nem működik a matematika, nem lesz igaz az, hogy ha 30cm vastag és 13 centi magas 25db/m2 zsákrugóból áll, akkor az jó lesz nekünk. Sajnos nincs ilyen. Mint ahogyan olyan sincs, hogy ami a munkatársunknak vagy a barátnőnknél bevált matrac, az majd nekünk is maradéktalanul megfelelő lesz. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy ezen a területen sajnos nagyon kis jártasságunk van, így az egyes internetes matracos oldalak kápráztató leírásaitól, hangzatos frázisaitól, ködös szakkifejezéseitől könnyebben el tudunk majd csábulni, mint egy olyan termék esetében, ahol már van korábban szerzett tapasztalatunk.

Hosszú évek tapasztalatai alapján azonban el lehet mondani, hogy egy matrac megvásárlása azért leginkább egy amolyan „személyes ügy”. Méghozzá leginkább páros elfoglaltság, hiszen általában ketten használjuk majd ugyanazt a matracot. A személyes igények, az elképzeléseinknek, testalkatunknak, alvási szokásainknak, esetleges egészségügyi problémáinknak és nem utolsó sorban pénztárcánknak a legmegfelelőbb matracának kiválasztásához érdemes a szakkereskedések és a matrac szakkereskedések képzett és tapasztalt szakértői tanácsadását igénybe venni.

Rengeteg apró részletből, tulajdonságból, elvárásból áll egy matrac, így ezeket most nem boncolgatnánk a végtelenségig. Nem is kell ennyire messzire mennünk ennek megértéséhez, nézzünk egy egyszerű példát. Pici gyereknek keresünk matracot. Három éves. A 80x160cm méret bőven elég lenne. Nem biztos, hogy hirtelen gondolunk arra, hogy 4-5 év múlva már kicsi lesz neki széltében és hosszában is. Semmi baj: legyen 80x200cm. Ezzel ugyan egy pár évig valóban le lesz a gond, de (bár minden termékből elérhető) nem egy tipikus egyszemélyes méret. Így fogunk majd szakértő tanácsadás mellett kikötni egy „élhetőbb” 90x200cm méretnél vagy ha kényelmesen mellé szeretnénk feküdni esténként mesét olvasni, akkor még inkább egy 100x200 cm méret lesz a befutó. Gondolhatnánk, hogy egy felnőtt matrac esetében ez egyszerűbb. Maradjunk megint csak a méreteknél, ami egyébként az egész matracvásárlási procedúrában a legkisebb falat. A hálószoba mérete nagyban befolyásolja leendő matracunk méretét. Természetes, hogy amennyiben nincs nagyobb hely, úgy a 140x200 cm méretű matracnál nagyobbat nem tudunk majd venni. Gondolnunk kell azonban arra is, hogy az ágykeret, amibe majd a matrac kerül szélesebb, mint a matrac és általában még plusz 10-15 centit elfoglal a térből. Fontos lenne, hogy kényelmesen körbe tudjuk járni az ágyat, hiszen ki ne tudná, hogy milyen érzés hajnalban kislábujjunkkal belerúgni az ágy lábába? Nagyobb franciaágy méretű matracoknál is ugyanez a helyzet. „Nekünk elég a 160x200 cm méret, nem kell nagyobb”. Biztos? Hosszú évek tapasztalata, hogy ami a hálószobában körbejárhatóan elfér legnagyobb méret, még az is kicsi lesz. Egy 180x200 cm méretű matrac már a nagyon élhető méretek közé tartozik, ott már tud középen aludni alkalomadtán gyermekünk is, de még egy 200x200 cm méret sem ördögtől való féktelen pazarlás. Szerencsés vásárlást kívánunk.

(X)





Ezeket olvastad már?
Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Versenyt fut az idővel az édesanya 2 éves kisfia életéért

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Így ettek ők! Ezek voltak a magyar írók kedvencei

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Olyan kozmikus együttállás következik, amire több mint 80 éve nem volt példa: kártyavárként dőlhet össze az, amit eddig felépítettünk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás