Melyik ital a legjobb a hidratáláshoz? Eláruljuk: nem a víz!

Sokszor hallani - legfőképp a nyári időszakban - hogy a víz a legjobb a hidratáció megőrzésére. Azonban ez nem igaz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.02.
koffein vékonybél hidratáció kalória

A kutatók azt találták, hogy míg a víz – mind a szénsavmentes, mind a szénsavas – elég jól és gyorsan hidratálja a szervezetet, a kevés cukrot, zsírt vagy fehérjét tartalmazó italok még jobban szolgálják a szervezetünket hosszabb távon.

Ronald Maughan, a St. Andrews Orvostudományi Kar professzora és a tanulmány szerzője szerint az ok összefügg azzal, hogyan reagál a szervezetünk az italokra. Az egyik tényező az adott ital mennyisége: minél többet iszol, annál gyorsabban ürül ki az ital a gyomrodból, és szívódik fel a véráramba, ahol felhígíthatja a testfolyadékokat, ezáltal hidratálja a szervezetet.

Fotó: Illusztráció/Pexels

A másik tényező, ami befolyásolja, hogy egy ital mennyire jól hidratál, az ital tápanyag-összetételéhez kapcsolódik. Például a tej még hidratálóbbnak bizonyult, mint a sima víz, mivel tartalmaz laktózt, némi fehérjét és némi zsírt, amelyek mind segítenek lelassítani a folyadék kiürülését a gyomorból, és hosszabb ideig fenntartani a hidratáltságot.

Ez a tanulmány sokat elárul arról, amit már tudtunk: az elektrolitok – mint például a nátrium és a kálium – hozzájárulnak a jobb hidratációhoz, míg az italokban lévő kalóriák lassabb gyomorürülést és ezáltal lassabb vizeletürítést eredményeznek” – mondta Melissa Majumdar, regisztrált dietetikus, személyi edző és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője, aki nem vett részt a tanulmányban.

De itt jön a nehéz helyzet: A koncentráltabb cukrot tartalmazó italok, mint például a gyümölcslevek vagy a kólák, nem feltétlenül olyan hidratálóak, mint az alacsonyabb cukortartalmú rokonaik. Lehet, hogy egy kicsit több időt töltenek a gyomorban, és lassabban ürülnek ki a sima vízhez képest, de amint ezek az italok belépnek a vékonybélbe, magas cukorkoncentrációjuk felhígul egy ozmózisnak nevezett fiziológiai folyamat során. Ez a folyamat tulajdonképpen „vizet húz” a szervezetből a vékonybélbe, hogy felhígítsa az italokban található cukrokat.

A gyümölcslevek és az üdítők nemcsak kevésbé hidratálnak, de extra cukrokat és kalóriákat is tartalmaznak, amelyek nem töltenek el minket annyira, mint a szilárd ételek

– magyarázta Majumdar. Ha az üdítőital és a víz között kell választani a hidratáláshoz, mindig vizet válassz. Végül is a vesénk és a májunk a víztől függ, hogy megszabaduljon a szervezetünkben lévő méreganyagoktól, és a víz kulcsszerepet játszik a bőr rugalmasságának és feszességének fenntartásában is. Ez a legolcsóbb hidratáló krém, amit találhatsz.

Bár a hidratáltság fenntartása fontos – ezáltal ízületeink nedvesek maradnak, segít megelőzni a fertőzéseket, és tápanyagokat szállít a sejtjeinkhez –, a legtöbb esetben az embereknek nem kell túlságosan aggódniuk amiatt, hogy mennyire hidratálják az italaikat.

Az alkohol vízhajtó hatású, ami fokozott vizeletürítést okoz, így az alkoholtartalmú italok hidratációja az ital teljes mennyiségétől függ. „A sör kevesebb vízveszteséget eredményez, mint a whisky, mivel a sörrel több folyadékot fogyasztunk” – mondta Maughan. „Az erős alkoholos italok dehidratálnak, a híg alkoholos italok nem.

Több mint 300 mg koffein, azaz körülbelül 2-4 csésze kávé fogyasztása felesleges folyadékvesztést okozhat, mivel a koffein enyhe, rövid távú vízhajtó hatást fejt ki. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő azoknál, akik általában nem fogyasztanak koffeint, és ezt ellensúlyozhatjuk egy-két evőkanál tejjel a csészénkben.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.