Hihetetlen, de ez a konyhai eszköz valósággal tele van baktériumokkal!

Főzés közben nagyon jól jön a közeli késtartó, amiből gyorsan ki tudjuk venni a kedvenc késünket. Késtartó egy olyan konyhai eszköz, amiről nem gondolnád, hogy a legtöbb baktériumot ott találod.



Megosztás
Szerző: Amy Mans
Létrehozva: 2025.05.31.
konyha baktérium otthon

Számtalan konyhai eszköz mellett a késtartó egy olyan helyet foglal el a konyhában, ami nemcsak a kényelmet szolgálja a főzés alatt, hanem meleg ágyat biztosít a baktériumok számára. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a tisztán tartására könnyen a legszennyezettebb tárggyá válik a konyhában.

alt=A késtartó, mint konyhai eszköz tartalmazza a legtöbb baktériumot, ezért nagyon fontos rendszeres takarítása
A késtartó, mint konyhai eszköz tartalmazza a legtöbb baktériumot, ezért nagyon fontos rendszeres takarítása / Fotó: Pexels (Illusztráció)

Konyhai eszközök tisztán tartása nagyon fontos

A kések élességét gyakran ellenőrizzük, a tárolójuk tisztaságára már kevesebb figyelmet szentelünk, ugye? Pedig a késtartó rendszeres, higiénikus tisztítása nemcsak a kések hosszabb élettartamát biztosítja, hanem egészségünk megóvásához is hozzájárul. A késtartók szűk nyílásai ideális búvóhelyet kínálnak a pornak, morzsáknak, nedvességnek és apró ételdarabkáknak.  Mivel a késtartók belsejéhez nehéz hozzáférni, a szennyeződések könnyen elrejtőzhetnek benne. Ha már kellemetlen szag, sötét elszíneződés vagy penészesedés tapasztalható, az már súlyosabb szennyeződésre utal - olvasható mindmegette.hu forrásában. 

Mi a megoldás?

A késtartó higiénikus tartásához mindig tiszta, száraz késeket tegyünk vissza, és rendszeresen tisztítsuk a tartót. Először vegyük ki a késeket a tartóból, majd porszívóval vagy kefével távolítsuk el a morzsákat. A külsejét mosogatószeres vízzel töröljük át, a belső nyílásokat alaposan tisztítsuk ki üvegmosó kefével. Ezután ecetes vízzel fertőtlenítsünk, majd nedves kendővel töröljük le a maradékot, és hagyjuk teljesen megszáradni. Fából készült tartót időnként ápoljunk ásványi olajjal, és kerüljük az erős vegyszereket vagy durva szivacsokat. Évente néhány alkalommal érdemes tisztítani  ezt a konyhai eszközt.

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás