Aggasztó hír: ezek a műanyag konyhai eszközök jelenthetnek veszélyt az egészségre

Meglepő dologra mutatott rá egy tanulmány: több műanyag termék is termékenységi problémákhoz, fejlődési késleltetéshez és daganatokhoz kapcsolódhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.29.
evőeszközök újrahasznosított vastagbélrák égésgátló műanyag

Egy tanulmány kimutatta, hogy az újrahasznosított fekete műanyagból készült spatulák, elvihető ételtárolók és más konyhai eszközök 85 százaléka tűzálló anyagokat tartalmaz, amelyek termékenységi problémákhoz, fejlődési késleltetéshez és daganatokhoz kapcsolódnak. Ezek a kémiai anyagok akkor kerülnek bele a műanyag evőeszközökbe és ételtárolókba, amikor a gyártók az újrahasznosítási folyamat során olyan eszközöket is hasznosítanak, amikben felelhetőek ezek a káros vegyületek. Egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg otthonunkban és környezetünkben is ezek a szervezetre káros anyagok, melyek sok kutatót aggasztanak.

Élelmiszer-biztonsági szakértők sem ajánlják a fekete színű, újrahasznosított műanyagból készült konyhai eszközök és tárolók használatát.
Élelmiszer-biztonsági szakértők sem ajánlják a fekete színű, újrahasznosított műanyagból készült konyhai eszközök és tárolók használatát (Fotó: Pexels – Képünk illusztráció)

Az 1970-es évektől fogva adnak égésgátló anyagokat olyan fogyasztói termékekhez, mint például; televíziók, telefonok és építőanyagok. Nem könnyen lebomló anyagokról beszélünk, amik nem csak környezetünkben maradnak fent évtizedekig, hanem már az emberi szervezetben is lerakódnak.

A Toxic Free Future és a Vrije Universiteit Amsterdam kutatói úgy döntöttek, megvizsgálják, vajon megtalálhatók-e ezek a vegyszerek olyan termékekben, amelyeket amerikaiak milliói használnak nap mint nap. Fekete műanyag tárgyakat vásároltak amerikai kiskereskedőktől. A 20 elemzett termék 85 százalékában találtak égésgátlókat vagy melléktermékeket. A konyhai eszközöknél különösen veszélyesek, hiszen elég az, hogy az étel érintkezzen velük és lehet, hogy kis mennyiségben már be is jutottak ezek az anyagok az emberi szervezetbe!

Ennek ellenére, ha csak egyszer vagy ritkán vagyunk kitéve ezeknek a vegyi anyagoknak, az nem jelent nagy veszélyt az emberi szervezetre. Ugyanakkor az ismételt, nagymértékű expozíció az, ami problémák kialakulásához vezethet. A kutatók szerint valószínűleg idővel ezek az anyagok felhalmozódnak a szervezetben, megzavarva a  hormonrendszert és olyan mutációkat kialakítva, amik daganatokhoz és rákos megbetegedésekhez vezethetnek – írja a Daily Mail.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás