Még hogy egészséges reggeli! Ez az ital növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A professzor felfedi a sokak által egészségesnek gondolt reggeli igazi veszélyeit. Egyszerűbben elérhet a cukorbetegség, mint gondolnád!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.05.29.
Módosítva: 2025.05.29.
cukorbetegség narancslé kockázat gyümölcs

Kapaszkodj meg: egy friss tanulmány szerint az egészséges reggeli elengedhetetlen részeként ismert narancslé növelheti a cukorbetegség kockázatát!

cukorbetegség
A narancslé növelheti a cukorbetegség kockázatát (Fotó: pexels.com –Képünk illusztráció)

A Brigham Young Egyetem kutatóinak egy csoportja kimutatta, hogy ha cukros folyadékot fogyasztunk rendes étel helyett, az nagyobb valószínűséggel vezet krónikus megbetegedésekhez.

Más ilyen cukorforrások esetében, mint a méz vagy a gyümölcsök, nem mutattak ki ilyen káros hatást. 

Ez az első tanulmány, amely egyértelmű dózis-válasz összefüggéseket állapít meg a különböző cukorforrások és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között

– közölte dr. Karen Della Corte táplálkozástudományi professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A 2-es típus a cukorbetegség leggyakoribb formája, amit vagy az okoz, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy az, hogy a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően.

Magyarországon mintegy egymillió 2-es cukorbetegséggel élő ember  él

 – írja a Magyar Diabetes Társaság.

Egy 2,4 dl-es narancslé 18–21 gramm cukrot tartalmaz, ami csaknem meghaladja a nők számára ajánlott napi (!) mennyiséget. Bármennyire egészségesnek tűnnek is a gyümölcslevek, köztudottan magas a cukortartalmuk, és nemegyszer különböző adalékanyagokat is tartalmaznak, ami káros lehet az emberi szervezetre. Negatívan befolyásolhatják például  a bélrendszer működését és az anyagcsere-folyamatokat – írja a Daily Mail.

A kereskedelmi forgalomban elérhető gyümölcslevek többsége alig vagy egyáltalán nem tartalmaz rostot, mivel azt a préselés során eltávolítják, pedig amúgy a gyümölcsök héja és pépje értékes vitaminokat tartalmaz.

Ahelyett, hogy minden hozzáadott cukrot elítélnének, a jövőbeni táplálkozási irányelvek figyelembe vehetnék a cukor forrása és formája alapján kiváltott eltérő hatásokat

– figyelmeztet a tanulmány vezető szerzője.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás