Kiderült: ezek a mellrák kevésbé ismert tünetei

Fontos ezekkel tisztában lenni.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.18. 11:30
Módosítva: 2024.10.18. 11:35
egészség mellrák daganatos betegség tünetek

Sok nő és számos férfi is ismeri a mellrák főbb tüneteit, ilyenek például a szokatlan csomók és a kifelé forduló mellbimbók.

orvos, háziorvos, kórház, beteg, ügyelet
Kiderült, ezek a mellrák kevésbé ismert tünetei – Fotó: Pexels

Azonban ennek az állapotnak nem mindig vannak nyilvánvaló, látható vagy érezhető jelei. A mammográfia ezért létfontosságú, de vannak a mellráknak kevésbé ismert jelei is, amelyekkel érdemes tisztában lenni. Íme néhány kevésbé ismert tünet:

1. Szivárgó mellbimbó

A mellbimbóból érkező szivárgás a nagyon korai emlőrák jele lehet. Egy tanulmány szerint két nő mellbimbójából fehér színű folyadék folyt, ami rákra utalt. A mammográfiás vizsgálatok kis és kiterjedt foltokat fedeztek fel, ami miatt eltávolították a melleiket, mert intraduktális karcinómájuk volt, a webmd.com szerint. Ez köztudottan a mellrák korai formája. Az eltávolítással érintett nők százainál azonban nem volt kimutatható a betegség. Az embereknek spontán tejkiáramlásuk is lehet – a prolaktinhormon okozta folyás miatt.

2. Véres mellbimbóból folyó váladék

A nők attól tartanak, hogy mellrákjuk van, ha vérfolt jelenik meg a melltartójukban, vagy vérrel elkenődött mellbimbót fedeznek fel. Néha igazuk lehet, de a vérző mellbimbónak vagy folyásnak egyéb okai lehetnek a mellcsatornákban lévő, nem rákos daganatok. A csatornalexázia folyadék felgyülemléséhez vezethet, amikor a csatornák kiszélesednek és megvastagodnak. A ruhák dörzsölése a mellein vérzést okozhat, ha aktív mozgást végzel. Ha nem tudod, miért vérzik a mellbimbód, fordulj orvoshoz. Ha gyakran fordul elő, a vérzés megállításának más módjai is vannak, beleértve a műtétet is.

3. Duzzadt nyirokcsomók

A nyirokcsomók daganatos megbetegedés esetén megduzzadhatnak, a hónalj vagy a kulcscsont közelében is. Ezek már azelőtt is észlelhetők, mielőtt a daganat kitapintható lehetne. Ha duzzadt nyirokcsomóid vannak, különösen a korábban említett területek közelében, a legjobb, ha orvosoddal kivizsgáltatod őket.

4. Viszkető mellbimbó

Ez gyakori állapot, és a viszketés elleni krémekkel lehet segíteni rajta. A mellráknak van egy ritka formája, a Paget-kór, ami kivétel ezalól. Ez a mellbimbón kezdődik, mielőtt átterjedne az areolára. A fő tünet a viszketés, de jelentkezhet bizsergés vagy bőrpír a mellbimbón; hámló, kérges vagy megvastagodott bőr; lapos mellbimbó, sárga vagy véres váladék. A bőrgyulladáshoz vagy ekcémához is hasonlíthat. Ebben az esetben is fordulj orvoshoz, ha a viszketés egyszerű kezelésekkel sem szűnik meg.

5. Érzékeny, duzzadt mellek

Fertőzés lehet oka ennek a tünetnek, de gyulladásos mellrák is okozhatja ezt. Gyakran nem jelentkezik csomó. De a mellek láthatóan nagyobbak, elszíneződhetnek, szokatlanul melegek vagy narancshéjhoz hasonlóan gödröcskék lehetnek rajtuk. Érzékennyé válhatnak. Ennél a ráktípusnál a beteg sejtek elzárják a mell nyirokcsatornáit, ahonnan a folyadék általában elfolyik. Az elzáródás folyadékgyülemet okoz, és ezzel együtt a fent említett tüneteket – írja a Mirror.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás