Elsőre mindenképp furcsának tűnhet, hogy a tejet a kávénk helyett – vagy éppen mellett – a kertbe öntsük, pedig nem ördögtől való dolog.
Mint kiderült, egyre több kertész használja a tejet permetezéshez, ugyanis a növények – különösen a paradicsom – kifejezetten hálás érte, és bő termést hoz cserébe. Lássuk is, hogyan használjuk helyesen!
A paradicsom gondozása nyáron rendkívül fontos, mivel a hosszú, forró időszakokat követő párás meleg ideális környezetet biztosít a gombabetegségek gyors elterjedéséhez. Emellett a hőingadozás miatt kalciumhiány okozta csúcsrothadás is előfordulhat.
Ha nem szeretnénk vegyszerrel kezelni a paradicsomot, próbáljuk ki a tejes permetezést. A tej kalciumot tartalmaz, így segíthet megelőzni a csúcsrothadást, emellett kiváló gombaölő hatással is rendelkezik. Sőt, bizonyos kártevők, mint például a levéltetvek, takácsatkák és poloskák ellen is hatékonyan véd.
A legjobb, ha a tejes permetlé elkészítéséhez piacról vásároljuk a tejet, de bolti tej is megteszi. Arra figyeljünk, hogy legalább 2,8 vagy 3,6%-os zsírtartalmú legyen. A magas zsírtartalmú tej jobban tapad a növények levelein, így hatékonyabban véd a különböző kártevők és betegségek ellen.
A permetlét könnyen elkészíthetjük házilag. A szakemberek 1:6 arányú keveréket ajánlanak, azaz 1 rész tejet keverjünk össze 6 rész vízzel. Ha a paradicsomon gyakran megjelennek a levéltetvek is, megelőzésként adhatunk hozzá egy evőkanálnyi káliszappant.
Töltsük a keveréket egy megfelelő méretű permetezőkannába, majd fújjuk le a növények szárát és leveleit. A paradicsom hajlamos a gombás fertőzésekre, amelyeknek kedvez a nedvesség, ezért ügyeljünk arra, hogy ne gyűljön össze a folyadék a levelek tövében.
Nemcsak permetezésre, hanem locsolásra is használhatjuk a tejes keveréket: öntözzük meg a tejes oldattal a növények tövét, hogy a gyökerek fokozatosan felvegyék a tápanyagokat. Különösen hatékony ez akkor, ha a termés csúcsa elkezd rothadni, mivel így közvetlenül pótolhatjuk a kalciumhiányt.
A permetezést 10 naponta ismételjük meg. Ha nagyobb esőzés történt, újra permetezzünk, hogy megelőzzük a gombás megbetegedéseket. Fontos, hogy a megelőzésre koncentráljunk; ha már kialakult egy betegség, ne kezeljük tejes permetlével.
Nem kell attól tartanunk, hogy rothadó tejszag lesz a kertben. Miután teljesen megszáradt a permetlé, semmilyen szagot nem lehet érezni. Arra viszont figyeljünk, hogy a túl sok tej rothadást okozhat a növény levelein, ami nemcsak kellemetlen szagot okoz, de a növény fejlődését is visszavetheti.
Nemcsak a paradicsomra, de más növényekre, például a paprikára is jó hatással van, de meghálálja az uborka, a karalábé, a zeller és a bazsalikom is. Sőt, sokan ezzel védekeznek a rózsán és a csemegeszőlőn kialakuló lisztharmat ellen – írja a Ripost a Fanny magazin alapján.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre