7 ok, amely a fog sárgaságát okozhatja: köze sincs a fogmosás hiányához

A dentálhigiénia alapvetően elengedhetetlen, ám nem minden esetben képes hófehér fogakat eredményezni bizonyos mögöttes okok miatt.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.07.05.
fogápolás sárgaság higiénia

A fogmosás fontos és elhanyagolhatatlan higiéniai feladat. Épp ezért a sárga fogak látványa nem túl szép látvány. Fontos azonban tudni, hogy vannak olyan esetek, amikor nem attól színeződnek el a fogsorok, hogy nincsenek megfelelően tisztítva. Más problémák is állhatnak a háttérben. Ilyen például az öregedés vagy épp a genetika.

fog
A tökéletesen fehér fogakat sok minden befolyásolja – Fotó: pexels

Öregedés

Az öregedés életünk egy természetes velejárója. A kor előrehaladtával pedig fogzománcunk védőrétege csökken, így csökkentve a dentin szintjét, ami a fogaink természetes fehér színéért felel, ami halványsárga. 

Dohányzás

Nos, a cigarettázás nemcsak a tüdődnek, de semmilyen szervednek nem jó, így a fogaidnak sem. A nikotin, kátrány és dohány ugyanis még akkor is elszínezik a fogaidat, ha csak néha gyújtasz rá. Ha pedig láncdohányos vagy, akkor idővel a fogaid bizony szép barnák lesznek. 

Rossz szájápolás

Nos, ez az, amire mindenki alapesetben gondol. Ha és amennyiben ugyanis nem megfelelő a fogmosás, fogtisztítás, úgy bizony elszíneződhet a fogsor. Az ételek és italok ugyanis már alapesetben megszínezik a fogzománc felső rétegét. 

Fogorvosi beavatkozások

Habár elsőre furcsának tűnik, a fogorvosnál töltött idő is okozhatja a fog szürkés kinézetét, például egy amalgámos fogtömés után. 

Gyógyszerek

Ez leginkább a kiskorúakra vonatkozik, akiknek még tejfogaik vannak. Bizonyos gyógyszerek ugyanis okozhatják a fogak sárgaságát még kiváló dentálhigiénia esetén is. 

Betegség

Néhány betegség hatással lehet a dentinszintünkre, ami miatt oda lehet a fog természetes „fehérsége” (lásd: öregedés).

Genetika

Ez az, amin végképp nem lehet változtatni. Ha olyan családba születtél, amelynek vastagabb a fogzománca, akkor alapból sárgásabbak a fogaid. Ennek köze sincs a tisztításhoz, ápoláshoz – írja a LadBible.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás