Több olyan hely akad a konyhában, amikre talán nem fordítunk kellő figyelmet.
Hiába próbálunk ügyelni a rendre és tisztaságra, akadnak a konyhának olyan pontjai, amikre talán nem fordítunk kellő figyelmet. Emiatt viszont a makacs szennyeződések eltűntetése egy idő után lehetetlenné válik. A Mindmegette cikkében felsorolta, melyek azok a részek a konyhában, amikre általában nem figyelünk eléggé.
A kávéfőző víztartályát rendszeresen takarítjuk: dee milyen gyakran tisztítjuk azt a rekeszt, ahová a kávét töltjük?
Az NSF International 2011-es tanulmánya szerint a kávétartályokban több kórokozó lehet, mint a WC-ülőkén.
Ecet segítségével azonban könnyen csillogóvá és kórokozó-mentessé tehetjük a tartályt.
A saját bevásárlótáskák elterjedése környezetvédelmi szempontból nagyszerű, de a textil szatyrok tisztításról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A legegyszerűbb, ha a szennyes ruhákkal együtt kimossuk a mosógépben. Arra viszont ügyeljünk, hogy a táska anyagának megfelelő hőmérsékleten mossuk, és alaposan szárítsuk meg!
Legyünk őszinték: a legtöbb embernek eszébe sem jut elmosni a konzervnyitót, pedig egy 2013-as tanulmány szerint a nem rendszeresen tisztított konzervnyitókon penészgomba, élesztő, E. coli és szalmonella található. Ezek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. A konzervnyitó tisztítása rendkívül egyszerű: tegyük mosogatógépbe, vagy forró, mosogatószeres vízben mossuk el.
A kukát, hiába béleljük ki zacskóval, minden héten legalább egyszer mossuk át tisztítószeres vízzel. Mindig tiszta lesz a szemetes, ha a vödör és az éppen használatban lévő zacskó között tároljuk az új szemeteszsákokat (hiszen a guriga zsákot nem fogjuk a koszos vödörbe tenni...). Használhatunk illatosított zacskókat is: ezek segíthetnek elfedni a kidobott élelmiszerekből, vagy az üres csomagolóanyagokból származó szagokat.
A konyha minden gombját és fogantyúját rendszeresen tisztítani kell, a fióktól kezdve a szekrényajtón lévőn át a tűzhelygombokig. Gondoljunk bele, hányszor érintjük meg ezeket piszkos kézzel egy nap! Ha rendszeresen letöröljük őket ecettel vagy más fertőtlenítőszerrel, az segíthet minimalizálni a potenciálisan veszélyes kórokozók számát.
A fűszertartókat főzés közben gyakran fogjuk meg koszos kézzel. Az is előfordulhat, hogy nyers tojás vagy hús kerül a kezünkről a dobozokra, ezért a legjobb, ha minden használat után mosószeres ronggyal vagy antibakteriális, zsíroldó kendővel letöröljük. Ha nem a szekrényben tároljuk a fűszeres dobozokat, hanem fűszertartó polcon, a por és a zsír is megtelepszik a kis tégelyeken, ezért még fontosabb a rendszeres tisztítás.
Ha soha nem tisztítjuk a só- és borsszórókat, de gyakori a felső légúti megbetegedés a családban, akkor lehet, hogy ők a tettesek. A Virginiai Egyetem 2008-as tanulmánya szerint a só- és borsszórók is azon tárgyak népes táborát gyarapítják, ahol megélnek a megfázást okozó vírusok. Saját és családunk egészségének megőrzése érdekében mindennap töröljük le a só- és borsszórót, és minden étkezés előtt mossunk kezet!
Ugyan nem minden egyes nap, de 2-3 havonta illik szemmagasság fölött is takarítani. Első lépésként tegyünk el mindent a pultról és az asztalokról, majd nekieshetünk a szekrény tetejének. Miután eltávolítottuk a por- és zsírréteget, tegyünk egy réteg viaszpapírt a szekrény és a hűtőszekrény tetejére. Ez segít összegyűjteni a koszt, megkönnyítve a következő takarítást.
Nem elég csak a késeket megtisztítani minden használat után: rendszeresen tisztítsuk meg a késtartót is. Mossuk el forró, szappanos vízben és egy kis kefével dörzsöljük át az egyes nyílásokat. Jól öblítsük le, majd fújjuk le fertőtlenítő spary-jel is. Hagyjuk jól kiszáradni, mielőtt visszatesszük a késeket.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre