Nagy veszélyben van az egészséged! Ezért vigyázz a fülhallgatókkal





Ugyan sokan szívesen hallgatnak fülhallgatón keresztül zenét, hangoskönyvet vagy éppen podcastot, érdemes odafigyelni arra, hogyan használjuk az eszközt, különben a hallásunk rovására mehet Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyekkel csökkentheti a halláskárosodás kialakulásának kockázatát.



Megosztás
Szerző: ZRNJ
Létrehozva: 2024.03.09.
Módosítva: 2024.03.09.
fülgyulladás fülhallgató halláskárosodás

Napjainkban állandó társunk a fülhallgatónk, akár zenét, podcast-műsort akarunk hallgatni, vagy csak telefonon beszélni. A Fanny magazin összegyűjtötte, mire kell vigyáznunk a használata közben. 

 

1.

A megfelelő fülhallgató

Igyekezzünk olyan fülhallgatót választani, ami zajszűrő funkcióval is rendelkezik! Ezt akkor is használhatjuk, ha a munkához vagy a tanuláshoz csendre van szükségünk. Válasszunk olyan típust, ami nem közvetlenül a dobhártya mellett helyezkedik el, hanem kívülről illeszkedik a fülünkre!


 

2.

Szellőzzön megfelelően!

Szeles időben hasznunkra válhat a fülhallgató, ugyanis azzal védhetjük a fülünket. Akkor járunk jól, ha szellőző furattal ellátott típust választunk, így a fülhallgató nem zárja el a fülcsatornát a levegőtől. Ha nem szellőzik jól, az fülgyulladáshoz és halláskárosodáshoz is vezethet.


 

Fotó: AFP

3.

Milyen anyagból készült?

Ügyeljünk arra, hogy milyen anyagú a fülhallgató! Érdemes puhát választani, ugyanis séta vagy futás közben az eszköz is mozog. Ezzel megelőzhetjük a hallójárat sérülését. Amennyiben bizonyos anyagokra érzékenyek vagyunk, válasszunk körültekintően, nehogy allergiát okozzon!


 

4.

Ügyeljünk a hangerőre!

Ne hallgassuk hangosabban a zenét a maximálisan elérhető hangerő hatvan százalékánál! Arra is figyeljünk, hogy 85 decibelnél nagyobb hangerejű zene ne szóljon a fülhallgatóban egy óránál hosszabb ideig egy nap!


 

5.

Ne zárjuk ki a külvilágot!

Amikor vezetünk, illetve kerékpárral vagy gyalogosan közlekedünk, ne hallgassunk olyan hangosan zenét, hogy az elnyomja a külvilág hangjait! Ez balesetveszélyes, ráadásul, ha nem halljuk a kintről érkező zajokat, akkor a kelleténél hangosabbra vettük a hangerőt. 

 

6.

Tartsunk szünetet!

Ne használjuk folyamatosan a fülhallgatót! Negyedóránként vegyük ki az eszközt és pihentessük a fülünket! Amennyiben van rá lehetőségünk, inkább hangfalon hallgassuk a zenét. Azonban ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy ne legyen túl hangos!


 

7.

Fontos a tisztaság

Érdemes a fülhallgatót bizonyos időközönként fertőtleníteni vagy lecserélni a borítását, elkerülve, hogy a rájuk tapadt kórokozók fülgyulladást okozzanak. Ne adjuk kölcsön egymásnak az eszközöket, nehogy fertőzést terjesszünk vele.


 

8.

Figyelmes hallgatás

Ügyeljünk fokozottan a testünk jelzéseire! Amennyiben hosszabb ideig cseng vagy zúg a fülünk, érdemes szakemberhez fordulni. 


 

 









Top hírek







Hírlevél-feliratkozás