Ezeket a boltból hazahozott ételeket mossuk meg jól, ha nem akarunk bajt

Hasmenés vagy akár ételmérgezés is lehet a vége.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2024.02.22.
étel mérgezés betegség

Ugye te is szoktad látni, amikor  a boltban a vevők összefogdossák a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy igyekeznek kiválogatni közülük a nekik legjobban tetszőt? A Daily Star most összeállítást készített arról, melyek azok az élelmiszerek, amiket mindenképp ajánlatos megmosni fogyasztás előtt

Fotó: Pexels

Hangsúlyozzák, hogy a fertőző baktériumok mellett a rovarirtó szerek maradványait is el kell távolítani, mert ezek az emberre is károsak lehetnek: ételmérgezést, betegségeket és hasmenést okozhatnak

Fontos, hogy evés előtt folyó víz alatt mossuk meg vagy öblítsük le ezeket, hogy a szennyeződések ne jussanak be a szervezetünkbe

– hangsúlyozta Ashleigh Tosh, a MuscleFood.com online egészséges élelmiszer-kereskedő csapat szakértője. 

Íme azok, amiknél a tisztítás a legfontosabb:

1. Eper

Az epret nagyon alaposan kell leöblíteni, mert könnyen megköti a növényvédőszer-maradványokat.

2. Krumpli

Gyökérzöldségként a burgonya képes felszívni a talajban lévő peszticideket és baktériumokat.

3. Kelkáposzta

A leveles zöldségek kötik meg legjobban a baktériumokat, köztük a colit és a szalmonellát. 

4. Saláta

A saláta tisztítása során nem elég a külső leveleket megmosni, a rétegek közé is be kell jutnia a víznek.

5. Áfonya

A kutatások azt mutatják, hogy az áfonya tartalmaz a legnagyobb mennyiségben növényvédő szereket.

6. Alma

Megállapították, hogy az alma többféle peszticidet tartalmaz, köztük néhányat magas koncentrációban.

7. Csonthéjas gyümölcsök

Az őszibarack, a szilva és a nektarin olyan listeriatörzset tartalmaz, amely betegségeket okozhat. Ezért ezeket erősen át is kell dörzsölni az öblítés előtt.

A szakember arra figyelmeztet, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nemcsak az állatokkal való érintkezéstől és a talajból felszívott vagy az öntözővízből kioldott anyagoktól fertőződhetnek meg, hanem miután hazavittük őket a boltból, akkor is további fertőzésveszély áll fenn a nem megfelelő tárolásuk és az elkészítésük során.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás