Hasmenés vagy akár ételmérgezés is lehet a vége.
Ugye te is szoktad látni, amikor a boltban a vevők összefogdossák a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy igyekeznek kiválogatni közülük a nekik legjobban tetszőt? A Daily Star most összeállítást készített arról, melyek azok az élelmiszerek, amiket mindenképp ajánlatos megmosni fogyasztás előtt.
Hangsúlyozzák, hogy a fertőző baktériumok mellett a rovarirtó szerek maradványait is el kell távolítani, mert ezek az emberre is károsak lehetnek: ételmérgezést, betegségeket és hasmenést okozhatnak.
Fontos, hogy evés előtt folyó víz alatt mossuk meg vagy öblítsük le ezeket, hogy a szennyeződések ne jussanak be a szervezetünkbe
– hangsúlyozta Ashleigh Tosh, a MuscleFood.com online egészséges élelmiszer-kereskedő csapat szakértője.
Íme azok, amiknél a tisztítás a legfontosabb:
Az epret nagyon alaposan kell leöblíteni, mert könnyen megköti a növényvédőszer-maradványokat.
Gyökérzöldségként a burgonya képes felszívni a talajban lévő peszticideket és baktériumokat.
A leveles zöldségek kötik meg legjobban a baktériumokat, köztük a colit és a szalmonellát.
A saláta tisztítása során nem elég a külső leveleket megmosni, a rétegek közé is be kell jutnia a víznek.
A kutatások azt mutatják, hogy az áfonya tartalmaz a legnagyobb mennyiségben növényvédő szereket.
Megállapították, hogy az alma többféle peszticidet tartalmaz, köztük néhányat magas koncentrációban.
Az őszibarack, a szilva és a nektarin olyan listeriatörzset tartalmaz, amely betegségeket okozhat. Ezért ezeket erősen át is kell dörzsölni az öblítés előtt.
A szakember arra figyelmeztet, hogy a gyümölcsök és a zöldségek nemcsak az állatokkal való érintkezéstől és a talajból felszívott vagy az öntözővízből kioldott anyagoktól fertőződhetnek meg, hanem miután hazavittük őket a boltból, akkor is további fertőzésveszély áll fenn a nem megfelelő tárolásuk és az elkészítésük során.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre