A kutatók is megdöbbentek, milyen anyagokra bukkantak a terhes nők szervezetében





Testükben eddig ismeretlen anyagokat találtak, amelyek közül többnek még az eredete is rejtély. Elkeserítőek az adatok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.28.
kutatás

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem terhes nők szervezetében mutatott ki 109 mesterséges vegyületet – írja a Phys.org. Ezek közül 55-öt korábban nem észleltek emberekben, 42 anyag eredete pedig ismeretlen.

(Fotó: Shutterstock)

A kutatók szerint a vegyületek korábban is megtalálhatók lehettek a szervezetben, de a kimutatásukhoz új technológiára volt szükség. Azt viszont aggasztónak találják, hogy a többnyire fogyasztói termékekből és ipari forrásokból származó vegyületek a terhes nőkön keresztül a gyermekeket is elérik.

A 109 azonosítható vegyületből 40 lágyítókból származik, 28 kozmetikumokból, 29 gyógyszerekből, 25 egyéb fogyasztói termékekből, 23 rovarirtókból, 3 égésgátlókból, 7 pedig perfluoroktánsavakból, amelyeket például kárpitozáskor is használnak.

A kutatók szerint 55 anyagot korábban nem azonosítottak emberekben, ezek közül 37-nél szinte semmit sem tudni az eredetükről. Az eredmények ismeretében a szakemberek fontosnak tartják, hogy a vegyipar a jövőben bővebben szolgáltasson információkat az előállított anyagokról.

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás