Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

A szakemberek válasza mindenkit meglephet.Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.04.17.
egészség tudósok életkor halál

Ne kerülgessük a forró kását: egy nap mindannyian meg fogunk halni. Hiába ragaszkodsz hozzá, nyilvánvaló, hogy nem fogsz örökké élni.

idős, kórház, halál
Meglepő kort életünk meg a tudósok szerint Fotó: Pixabay

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne elérni a 100 éves kort. Sőt a Guinness Rekordok Könyve szerint a legidősebb ma is élő ember Maria Branyas Morera 117 éves. A karcagi születésű Gizi néni pedig most ünnepelte a 107. születésnapját. 

Ezek után nem csoda, hogy sokakban felmerül a kérdés: jó, de vajon valójában meddig élhetünk? Nos, arra a tényre alapozva, hogy az emberek tovább élnek, mint korábban, a tudósok megválaszolták a sokakat foglalkoztató kérdést, hogy vajon meddig élhetnek az emberek.

A választ nehéz pontosan megmondani, mert a javasolt „maximális emberi élettartam” sokszor változott az évtizedek során. Richard Faragher, a Brighton Egyetem biogerontológia professzora egy tanulmányában azt írja, hogy 1921-ben bebizonyosodott, hogy 105 év feletti életkor elérhetetlen.

A valaha élt legidősebb ember például a hihetetlen 122 évet és 164 napot élte meg. Jeanne Calment 1997-ben halt meg, és az ő rekordját még senkinek sem sikerült túlszárnyalnia. Pedig az ő kora áll a legközelebb ahhoz az életkorhoz, amelyet a tudósok szerint az emberek elérhetnek.

Széles körben elfogadott, hogy az élettartamunk jelenlegi határa 120 év körül van. És ezt nemcsak Calment rendkívüli rekordja miatt gondolják, hanem az emberi test működésének módja okán is.

Ha megnézzük, hogy a szerveink hogyan hanyatlanak a korral, és ezt a hanyatlás mértékét összevetjük azzal az életkorral, amikor már nem működnek, a legtöbb számítás azt mutatja, hogy a szervek csak addig fognak működni, amíg egy átlagos ember körülbelül 120 éves nem lesz

– áll Richard Faragher tanulmányában.

Ráadásul ez a 120 év sem feltétlenül a felső határ, egyes tudósok szerint akár a 150 éves kort is megérheti az ember, már ha szeretne addig élni – írja a Ladbible.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás