Tízből kilenc ember rosszul takarítja a gránit mosogatót. Ezekre figyelj!

Divatos, strapabíró és kellemes tapintású: sláger a gránit mosogató, ám pár dolgot nem árt tudni róla!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.11.
mosogató vízkő választás

A gránit mosogató praktikus döntés, hiszen igen strapabíró kőzetből készül, emellett a felület tapintása is kellemes. A Fanny magazin összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat: hogyan tisztítsd, hogy sokáig kiváló dísze legyen a konyhának és mire figyelj a megfelelő szín kiválasztásánál!

Black,Kitchen,Sink,And,Tap,Water,In,The,Kitchen.,The
Fotó: NavinTar

Tisztítsuk rendszeresen!

Nem érdemes megvárni, amíg a mosogatóra került szennyeződés túlságosan felhalmozódik, ugyanis abban az esetben nehéz lesz megfelelően tisztán tartani. Ennek elkerülése érdekében érdemes mindennap egyszer megtakarítani a felületet. A rendszeres odafigyelés segít könnyedén eltávolítani a vízkőlerakódást.

Körkörös mozdulatokkal

A foltok eltávolításához folyó víz alatt enyhén nedvesítsünk be egy szivacsot, majd nyomjunk egy kevés tisztítószert annak puha oldalára! Ezt követően körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a mosogatót, vigyázva arra, hogy kizárólag a szivacs puha részét használjuk! Ezután alaposan öblítsük le tiszta vízzel a felületet, majd töröljük szárazra mikroszálas törlőkendővel, hogy megelőzzük a vízkövesedést!

Ne tegyünk kárt benne!

A gránit mosogatók esetében ne használjunk lúgos anyagokat, sem csatornatisztítót! Habár a felület elég ellenálló, ezek az agresszív anyagok képesek megtámadni a kemény gránitot is. Ezzel pedig több kárt okozhatunk, mint hasznot.

Speciális védelem

Érdemes olyan tisztítószereket választani, amiket kifejezetten gránit mosogatók takarítására fejlesztettek ki. Ezek amellett, hogy tisztává varázsolják a felületet, védelmet nyújtanak a további szennyeződések és a foltok ellen.

Close-up,Top,View,Integrated,Single,Basin,Bowl,Sink,With,Drainboard,
Fotó: Nina Unruh

Számít az idő!

Használat előtt olvassuk el a tisztítószeren szereplő utasításokat és alkalmazzuk a terméket annak megfelelően! Ha ugyanis a megadott időnél tovább marad fent az anyag, az foltot hagyhat a mosogatón. A felületet mindig öblítsük le meleg vízzel, majd papírtörlővel töröljük szárazra!

Természetes megoldások

Amennyiben kerülnénk a vegyszerek használatát, a mosogatót megtisztíthatjuk szódabikarbónával is, amiből meleg víz hozzáadásával sűrű pasztát készíthetünk. Az így keletkezett anyagot vigyük fel egy finom anyagú ruhára vagy szivacsra és töröljük át vele a felületet! Használhatjuk az ecet és a meleg víz 1:1 arányú keverékét is, amivel alaposan átmoshatjuk a mosogatót, vigyázva arra, hogy ne súroljuk túl erősen. 

Milyen színűt válasszunk?

Érdemes színmintát rendelnünk és megnéznünk, hogy mutatnak a különböző árnyalatok a konyhai fényviszonyok között. Így egyszerűbben kiválaszthatjuk a megfelelőt, mielőtt feleslegesen kidobnánk a pénzt egy olyan mosogatóra, amely végül mégsem nyeri el a tetszésünket. A színminta segítségével pontosabb képet kaphatunk az adott árnyalatról, mint a weboldal vagy a katalógus alapján, hiszen az ott látott képek nem mindig adják vissza pontosan az adott tónust.

Black,Kitchen,Sink,And,Tap,Water,In,The,Kitchen.,The
Fotó: NavinTar

Biztonságos döntés

A vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy a vízben található kalcium a mosogató aljára telepedve fehér csíkokat eredményezhet! Minél keményebb a víz, ezt annál fokozottabban tapasztalhatjuk. Mindezt megelőzhetjük, ha rendszeresen tisztítjuk a mosogatót, azonban, ha ritkábban van rá lehetőségünk, válasszunk világos vagy szürke színűt.

Kifinomult elegancia

Amennyiben modern stílusú a konyhánk és sötétebb árnyalatra vágyunk, a fekete gránit mosogató illeszkedhet az elképzeléseinkhez. Ezzel a kifinomult választással elegáns hatást is kelthetünk. Arany, bronz vagy fehér csapteleppel kombinálva egyedibbé tehetjük a látványt.

Különleges textúra

Ha a fekete gránit felületet egy kicsit megbolondítanánk, választhatunk szemcsés változatot. Ezzel a megoldással szolid hatást érhetük el, mégis beleviszünk a megjelenésbe egy kis változatosságot. Rusztikus és modern stílusú konyhához egyaránt megfelelő döntés.

Megvannak a hátrányai

Bár a fekete gránit közkedvelt, a vásárlás előtt érdemes tudnunk, hogy egy idő után fehér foltok jelenhetnek meg rajta a mosogatószer maradványok és a vízkő lerakódása miatt. A víz mészkőtartalma szintén hozzájárul a foltok kialakulásához. Ennek megelőzése érdekében legalább hetente egyszer takarítsuk a mosogatót. Ha azonban ezt nem tettük meg, a szódabikarbóna vagy ecet használata segíthet megszabadulni a szennyeződésektől.

Contemporary,Kitchen,With,Built-in,Opened,Dishwasher,Oven,Square,Black,Sink
Fotó: RYosha

Letisztult megjelenés

Az elegáns fehér szinte bármilyen stílusú konyhát varázslatossá tesz. Egyaránt választhatjuk rusztikus vagy modern helyiséghez, hiszen a barnától kezdve az élénk színeken át szinte minden árnyalathoz illik. Ha igazán letisztult hatásra vágyunk, tökéletes választás lehet fehér, fényes márványlaphoz.

A szürke árnyalatai

Amennyiben kedveljük a monokróm megjelenést, a világosszürke szín ideális választás lehet, amely minimalista konyhába is kiválóan illik. Fémes csapteleppel, illetve konyhai gépekkel harmonikus hatást kelt. A sötétebb árnyalat pedig elegánsabbá teszi a helyiséget.

Játszhatunk a színekkel

A bézs mosogató üde és stílusos megjelenést kölcsönöz a konyhának, amely fa, illetve márvány munkalappal is remekül mutat. Sötétebb árnyalatokkal párosítva kitűnik majd a felülete, ami jó választás, ha szeretünk játszani a kontraszttal. Világos színek mellett pedig szinte beleolvad a környezetébe, ami lehetővé teszi, hogy letisztult hatást érjünk el.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás