Tízből kilenc ember rosszul takarítja a gránit mosogatót. Ezekre figyelj!





Divatos, strapabíró és kellemes tapintású: sláger a gránit mosogató, ám pár dolgot nem árt tudni róla!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.11.
mosogató vízkő választás

A gránit mosogató praktikus döntés, hiszen igen strapabíró kőzetből készül, emellett a felület tapintása is kellemes. A Fanny magazin összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat: hogyan tisztítsd, hogy sokáig kiváló dísze legyen a konyhának és mire figyelj a megfelelő szín kiválasztásánál!

Black,Kitchen,Sink,And,Tap,Water,In,The,Kitchen.,The
Fotó: NavinTar

Tisztítsuk rendszeresen!

Nem érdemes megvárni, amíg a mosogatóra került szennyeződés túlságosan felhalmozódik, ugyanis abban az esetben nehéz lesz megfelelően tisztán tartani. Ennek elkerülése érdekében érdemes mindennap egyszer megtakarítani a felületet. A rendszeres odafigyelés segít könnyedén eltávolítani a vízkőlerakódást.

Körkörös mozdulatokkal

A foltok eltávolításához folyó víz alatt enyhén nedvesítsünk be egy szivacsot, majd nyomjunk egy kevés tisztítószert annak puha oldalára! Ezt követően körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a mosogatót, vigyázva arra, hogy kizárólag a szivacs puha részét használjuk! Ezután alaposan öblítsük le tiszta vízzel a felületet, majd töröljük szárazra mikroszálas törlőkendővel, hogy megelőzzük a vízkövesedést!

Ne tegyünk kárt benne!

A gránit mosogatók esetében ne használjunk lúgos anyagokat, sem csatornatisztítót! Habár a felület elég ellenálló, ezek az agresszív anyagok képesek megtámadni a kemény gránitot is. Ezzel pedig több kárt okozhatunk, mint hasznot.

Speciális védelem

Érdemes olyan tisztítószereket választani, amiket kifejezetten gránit mosogatók takarítására fejlesztettek ki. Ezek amellett, hogy tisztává varázsolják a felületet, védelmet nyújtanak a további szennyeződések és a foltok ellen.

Close-up,Top,View,Integrated,Single,Basin,Bowl,Sink,With,Drainboard,
Fotó: Nina Unruh

Számít az idő!

Használat előtt olvassuk el a tisztítószeren szereplő utasításokat és alkalmazzuk a terméket annak megfelelően! Ha ugyanis a megadott időnél tovább marad fent az anyag, az foltot hagyhat a mosogatón. A felületet mindig öblítsük le meleg vízzel, majd papírtörlővel töröljük szárazra!

Természetes megoldások

Amennyiben kerülnénk a vegyszerek használatát, a mosogatót megtisztíthatjuk szódabikarbónával is, amiből meleg víz hozzáadásával sűrű pasztát készíthetünk. Az így keletkezett anyagot vigyük fel egy finom anyagú ruhára vagy szivacsra és töröljük át vele a felületet! Használhatjuk az ecet és a meleg víz 1:1 arányú keverékét is, amivel alaposan átmoshatjuk a mosogatót, vigyázva arra, hogy ne súroljuk túl erősen. 

Milyen színűt válasszunk?

Érdemes színmintát rendelnünk és megnéznünk, hogy mutatnak a különböző árnyalatok a konyhai fényviszonyok között. Így egyszerűbben kiválaszthatjuk a megfelelőt, mielőtt feleslegesen kidobnánk a pénzt egy olyan mosogatóra, amely végül mégsem nyeri el a tetszésünket. A színminta segítségével pontosabb képet kaphatunk az adott árnyalatról, mint a weboldal vagy a katalógus alapján, hiszen az ott látott képek nem mindig adják vissza pontosan az adott tónust.

Black,Kitchen,Sink,And,Tap,Water,In,The,Kitchen.,The
Fotó: NavinTar

Biztonságos döntés

A vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy a vízben található kalcium a mosogató aljára telepedve fehér csíkokat eredményezhet! Minél keményebb a víz, ezt annál fokozottabban tapasztalhatjuk. Mindezt megelőzhetjük, ha rendszeresen tisztítjuk a mosogatót, azonban, ha ritkábban van rá lehetőségünk, válasszunk világos vagy szürke színűt.

Kifinomult elegancia

Amennyiben modern stílusú a konyhánk és sötétebb árnyalatra vágyunk, a fekete gránit mosogató illeszkedhet az elképzeléseinkhez. Ezzel a kifinomult választással elegáns hatást is kelthetünk. Arany, bronz vagy fehér csapteleppel kombinálva egyedibbé tehetjük a látványt.

Különleges textúra

Ha a fekete gránit felületet egy kicsit megbolondítanánk, választhatunk szemcsés változatot. Ezzel a megoldással szolid hatást érhetük el, mégis beleviszünk a megjelenésbe egy kis változatosságot. Rusztikus és modern stílusú konyhához egyaránt megfelelő döntés.

Megvannak a hátrányai

Bár a fekete gránit közkedvelt, a vásárlás előtt érdemes tudnunk, hogy egy idő után fehér foltok jelenhetnek meg rajta a mosogatószer maradványok és a vízkő lerakódása miatt. A víz mészkőtartalma szintén hozzájárul a foltok kialakulásához. Ennek megelőzése érdekében legalább hetente egyszer takarítsuk a mosogatót. Ha azonban ezt nem tettük meg, a szódabikarbóna vagy ecet használata segíthet megszabadulni a szennyeződésektől.

Contemporary,Kitchen,With,Built-in,Opened,Dishwasher,Oven,Square,Black,Sink
Fotó: RYosha

Letisztult megjelenés

Az elegáns fehér szinte bármilyen stílusú konyhát varázslatossá tesz. Egyaránt választhatjuk rusztikus vagy modern helyiséghez, hiszen a barnától kezdve az élénk színeken át szinte minden árnyalathoz illik. Ha igazán letisztult hatásra vágyunk, tökéletes választás lehet fehér, fényes márványlaphoz.

A szürke árnyalatai

Amennyiben kedveljük a monokróm megjelenést, a világosszürke szín ideális választás lehet, amely minimalista konyhába is kiválóan illik. Fémes csapteleppel, illetve konyhai gépekkel harmonikus hatást kelt. A sötétebb árnyalat pedig elegánsabbá teszi a helyiséget.

Játszhatunk a színekkel

A bézs mosogató üde és stílusos megjelenést kölcsönöz a konyhának, amely fa, illetve márvány munkalappal is remekül mutat. Sötétebb árnyalatokkal párosítva kitűnik majd a felülete, ami jó választás, ha szeretünk játszani a kontraszttal. Világos színek mellett pedig szinte beleolvad a környezetébe, ami lehetővé teszi, hogy letisztult hatást érjünk el.





 





Ezeket olvastad már?
Tízből kilenc ember rosszul takarítja az air fryerét! Ezekre mindig figyelj oda!

Tízből kilenc ember rosszul takarítja az air fryerét! Ezekre mindig figyelj oda!

Így néz ki és él ma a Skála Metro gyönyörű háziasszonya! Kattints a fotókért! – Galéria

Így néz ki és él ma a Skála Metro gyönyörű háziasszonya! Kattints a fotókért! – Galéria

Dobd fel az otthonod aranyló mézes árnyalatokkal

Dobd fel az otthonod aranyló mézes árnyalatokkal

Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Ne lepődjenek meg ezek a csillagjegyek, ha dühkitöréseik lesznek ma

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás