Kiderült: ez az ital vezethet a rossz alváshoz, és nem a kávéról van szó

Van egy másik folyadék, amely szintén nem segíti elő a pihenést. Mutatjuk, melyik ez.Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2024.01.15.
pihenés koffein kávé alvás ital

Az köztudott, hogy lefekvés előtt nem célszerű kávét vagy más koffeines, cukros italt fogyasztani, mert attól nehezebben tudsz majd elaludni és kevesebbet fogsz tudni pihenni.

alvás, álom, horkolás, álmatlanság
Nem csak a kávé tehető felelőssé a rossz alvásért Fotó: Pexels (Illusztráció)

Egy szakértő most elmagyarázta, hogy mely folyadékot kerüld, hogyha másnap kipihenten szeretnél ébredni. A Bed Kingdom alvásszakértői ugyanis elárulták, hogy az álmatlanság másik lehetséges okai közé a kávé mellett az alkohol- és nikotinfogyasztás tartozik.

Az alkohol gyakran gyorsabb elalvást eredményezhet, de lefekvés előtti fogyasztása álmatlanságot okozhat, és az éjszaka folyamán gyakran megébredhetünk miatta. Tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás lefekvés előtt négy órával negatívan befolyásolhatja a pihenés folyamatosságát és időtartamát, ami hosszabb »alváskezdet utáni ébredéshez« (WASO) vezet, amikor az ember az éjszaka folyamán felébred, és ezután nehezen tud visszaaludni

– állapították meg a Bed Kingdom kutatói, akik azt ajánlják, hogyha este buliztál, akkor az utolsó italt körülbelül lefekvés előtt négy órával idd meg, hogy a szervezetednek legyen ideje megemésztenie és feldolgoznia az alkoholt.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nikotin lefekvés előtti fogyasztása összefügg az álmatlansággal, mivel befolyásolja a szervezet azon képességét, amely segít az elalvásban. A szakértők kifejtették: „A koffein az adenozin, egy neurotranszmitter hatását gátolja, amely természetes módon felhalmozódik a szervezetben a nap folyamán, és nehezíti az elalvást”.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a koffein hogyan akadályoz az éjszakai pihenésben, azonban azt sokan nem tudják, hogy meddig marad a szervezetben. A National Library of Medicine-ben megjelent kutatás szerint az egészséges embereknél öt órába telhet el, mire a koffein fele kimegy a szervezetükből.

Bár ez szélsőségesen hangzik, ha nehezen tudod elhagyni a kávét az esti órákban, fontold meg, hogy lefekvés előtt nyolc-tizenkét órával már ne igyál koffeintartalmú italt. Ha általában este 23 órakor fekszel le, akkor az azt jelentheti, hogy délután 1 óra körül fogyaszd el az utolsó kávédat, és a nap hátralévő részében már ne is igyál ilyen jellegű italokat

– tanácsolta a szakértő, akit a Mirror idézett.

Top hírekHírlevél-feliratkozás