Ezért ne egyél sajtot lefekvés előtt – meglepő dologra figyelmeztet a szakértő





6+1 ételt tett tiltólistára az egészségügyi és táplálkozási szakértő.



Megosztás
Szerző: KL
Létrehozva: 2023.10.26.
egészség nassolnivaló alvás pihenés

Sokan elalvás előtt az ágyban szoktak megnézni egy filmet, ilyenkor pedig általában óhatatlanul előkerül valamilyen nassolnivaló. A szakemberek azonban most elárulják, hogy miért veszélyes ez.

csokoládé, kakaóbab, csoki, evés, nő, fiatal,
Nem érdemes elalvás előtt csokoládét fogyasztani, de más étel is van, amit érdemes elkerülni (Fotó: Daniela Castillo / Pexels)

Ashleigh Tosh egészségügyi és táplálkozási szakértő elmondta, hogy a magas koffeintartalmú ételek, például a csokoládé és a magas cukortartalmú ételek, például az aszalt gyümölcsök elalvási nehézségekhez és nyugtalan éjszakákhoz vezethetnek. A szakember ismertette, melyik az a 6+1 étel, amelyet érdemes kerülni elalvás előtt.

1. Csokoládé

A csokoládé rendkívül magas koffeintartalommal bír, így ez a lehető legrosszabb választás elalvás előtt. A koffein nagyobb valószínűséggel váltja ki a gyors szemmozgást, így emiatt fáradtabban indulhat a másnap reggel. Más koffeint tartalmazó ételeket és italokat, például a kávét, a teát és energiaitalokat szintén kerülni kell.

2. Szárított gyümölcs

A szárított gyümölcsök mértékkel való fogyasztása napközben ajánlott, mivel sok rost található benne. Ám ha elalvás előtt eszed, puffadást okozhat. A friss gyümölcsökhöz hasonlóan nagy mennyiségű cukrot is tartalmaznak, ami miatt energikusnak érezheted magad, és nehezebben fogsz tudni elaludni.

3. Sajt

A lehető legrosszabb választás éjszakai nassolnivalónak a sajt. Ennek a tejterméknek ugyanis nagyon magas az aminosav-tartalma, ez pedig fokozza az ébrenlétet. Ugyanez vonatkozik a tartósított és pácolt húsokra, például a szalonnára, a sonkára és a pepperoni szalámira is.

4. Curry

A kémiai kapszaicin gyakran megtalálható fűszeres ételekben, így például a curryben, de más szószokban is. Emeli a testhőmérsékletet azáltal, hogy megzavarja a test hőszabályozási folyamatát. Ez viszont alvási nehézségekhez vezet, nem is beszélve az erős fűszerek nehéz emészthetőségéről.

5. Édesség

A cukros ételek, például a fagylalt, a sütemények és az édességek megnövelik a vércukorszintet. Ennek következtében pedig megemelkedik a kortizolszint, mely képes felébreszteni az embert a legszebb álmából is. Így azok, akik ellenállhatatlanul vágynak az édességre elalvás előtt, válasszák a banán shake-et, mert az elősegíti az alvást.

6. Csipszek

A sós rágcsálnivalókról, például a diófélékről és a csipszekről ismert, hogy dehidratálják a testet, emiatt pedig a fogyasztás után rengeteg vizet kell majd inni, ami éjszakai mosdólátogatást eredményezhet. Ez pedig rövidtávon rontja az alvás minőségét, míg hosszútávon fáradtságot és kimerültséget okoz. A szakértők azt javasolják, legalább három órával lefekvés előtt tartózkodjunk a sós ételektől a jó éjszakai alvás érdekében.

+1. Paradicsom

A savas ételeket, például a paradicsomot is kerülni kell lefekvés előtt, mivel refluxproblémákat okozhatnak. Ugyanez mondható el a hagymáról is. Teltségérzetet okoz a gyomorban, ami időnként visszajuthat a nyelőcsőbe – számol be róla a Mirror.





 





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás