Megszólalt az alvásszakértő: ezért ébrednek fel sokan hajnali négykor

Szörnyű, ha az ember aludhatna még, mégis felriad hajnali négykor.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.31.
pihenés alvászavarok alvás

Talán veled is megtörtént már, lehet, nem is egyszer, hogy hajnali 4 óra körül felébredtél, miközben még bőven aludhattál volna. Meglepő, de ez jóval gyakoribb jelenség, mint gondolnád! Egy alvásszakértő most elárulta, mi állhat a háttérben.

Ne rohanj azonnal új matracot vásárolni, csak ezeket az egyszerű szabályokat tartsd be 
Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A korai felébredésre sok elmélet létezik – köztük olyanok is, amelyek természetfeletti dolgokra mutatnak rá –, ugyanakkor az igazság valószínűleg ennél sokkal egyszerűbb. Lisa Artis, a The Sleep Charity vezérigazgató-helyettese.

Körülbelül négy-öt óra elteltével kezd csökkenni mély alvás

– fogalmazott a szakértő, aki ehhez egy példát is hozott, melyben kifejtette, hogyha valaki 23 órakor megy el aludni, akkor hajnali 4 órára csökkenni kezd az előbb említett mély alvás, ami miatt felébredhet. Ám nem ez az egyetlen dolog, ami miatt azt érezhetjük, hogy korábban fel kell kelnünk. Egy másik ilyen tényező a hormonjaink is lehetnek.

„Az alvást belső óránk vagy cirkadián ritmusunk irányítja. Az egyik legjelentősebb és legismertebb cirkadián ritmus az alvás-ébrenlét ciklus. Az alvást két hormon szintje szabályozza: a melatonin és a kortizol, amelyek szabályos 24 órás mintát követnek – magyarázta Lisa Artis, majd hozzátette, hogy a melatonin segít elaludni, míg a kortizol segít felkelni, és ébren tartani.

A szakértő ezért azt tanácsolja, hogy a jobb alvás érdekében lefekvés előtt érdemes letenni a telefont, mivel az okoseszközök által kibocsátott kék fény befolyásolhatja a melatonintermelést. Lisa Artis továbbá azt is elárulta, hogy a túl sok cukor, alkohol, koffein, bőséges, nehéz ételek, valamint a magnézium és a B-vitamin hiánya is negatívan hathat az alvásunkra.

Fotó: Pexels/Cottonbro Studio (Képünk illusztráció)

„Szénhidrát vagy cukros nasik helyett válassz fehérjében és magnéziumban gazdag ételeket, például kemény tojást, túrót, tökmagot, spenótot, étcsokoládét, kesudiót, csirke- vagy pulykacombot” – tanácsolja a szakember. Mindezekhez magyarázattal is szolgál: a fehérje hosszabb távon képes teltségérzetet biztosítani, a magnézium pedig támogatja az alvást.

Lisa Artis megjegyzi, az éjszakai felkelés is problémát jelenthet, ezért érdemes csökkenteni a folyadékfogyasztást lefekvés előtt is.

A szakértő szerint továbbá az életkor is szerepet játszhat a hajnali ébredésben, mivel az alvási szokások, akárcsak a hormonális változások, például a menopauza, bizony az életkorral együtt változnak.

S ott van még a szorongás is, mely a szakértő szerint kulcsfontosságú és nyilvánvalóan nem tesz jót az alvásnak. Célszerű az aggodalmaktól még lefekvés előtt megszabadulni – ebben segíthet, ha kiírjuk magunkból a gondokat, de a meditációs gyakorlatok is hatásosak lehetnek – derül ki a Ladbible cikkéből.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás