A magas magnéziumtartalmú ételek serkentik a daganatos betegségekkel szemben védő sejteket – és az egyik csokoládéfajta gazdag ebben a fontos ásványi anyagban.
Újabb érv született az étcsokoládé rendszeres fogyasztása mellett: az amúgy is az egyik legegészségesebbnek tartott édességről kiderült, hogy még a rák kialakulásával is könnyen felveheti a harcot. A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint ugyanis a magnézium, amely nagy mértékben megtalálható az étcsokiban is, valóságos üzemanyagot jelent a T-sejtek számára, amely a rákos sejtekkel szemben immunrendszerünk legnagyobb fegyvere – írja a Mirror.
A tanulmányból kiderül, hogy a britek körében tízből hét ember szervezetében alacsony a magnézium szintje, és ezért a nem megfelelő étrend tehető felelőssé. A magnézium elsősorban a zöld zöldségekben, a teljes kiőrlésű péktermékekben, diófélékben, avokádóban és a barna rizsben fellelhető – valamint az étcsokoládéban. A magnéziumban gazdag környezetben pedig a T-sejtek is könnyebben fejtik ki pozitív hatásukat.
A kutatók aktív rákbetegeken is megfigyelték az étcsokoládéfogyasztás hatékonyságát, és arra jutottak, hogy az immunoterápiás kezelések kevésbé eredményesek, ha a beteg szervezetében alacsony a magnézium szintje, ezen azonban némi étcsokoládé elmajszolása már sokat tudott segíteni.
Az étcsokoládé a diétázó édesszájúak körében is népszerű nassolnivaló alacsony kalóriatartalma és az egészségre gyakorolt kedvező hatásai miatt. Sarah Brookes táplálkozási terapeuta a tanulmányban arra is felhívta a figyelmet, hogy az étcsoki nemcsak magnéziumban gazdag, hanem olyan ásványi anyagok is magas mennyiségben megtalálhatóak benne, mint a vas, a réz, a kálium, a kalcium, a foszfor vagy éppen a rostok, antioxidánsok, polifenolok és flavanolok. A szakember a magnézium pozitív hatásai közül kiemelte, hogy megfelelő mennyiséggel a szervezetünkben sokkal könnyebben kezeljük a stresszes helyzeteket, ritkábban szorongunk, viszont könnyebben alszunk vagy relaxálunk.
Az édesebb ízek rajongói számára viszont valószínűleg rossz hír, hogy leginkább azoktól a csokikockáktól várhatunk csodákat, amelyek legalább 70 százalékban tartalmaznak nyers kakaó-szárazanyagot, tehát a fanyarabb, kesernyésebb étcsokoládé száll hatékonyabban szembe a rákos megbetegedéssel. Viszont szerencsére tejben feloldva is ugyanolyan hatásos, forró csokiként vagy kakaóként is fogyaszthatjuk.
A magnézium segít átalakítani a szervezetbe vitt ételt energiává, és biztosítja a csontok egészségét. A brit orvosok ajánlása szerint férfiak számára a napi ideális magnéziumbevitel 300 mg, míg a nők esetében 270 mg – ezt egy egészséges étrend könnyen lefedi. Ha 400 mg-nál több magnézium jut a szervezetünkbe, rövid távon gyomorrontást idézhet elő, arra nézve viszont a tudósoknak még nincsenek vizsgálati eredményei, hogy mi történik, ha a magnéziumtúladagolás hosszabb ideig fennáll.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre