Sült sonkatekercs bundában, zöldségkenyérrel! – Gyors és meleg reggeli-ebéd

Bundás kenyér helyett sajtos bundás sonkarudak brokkoliszelettel.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.11.02.
Módosítva: 2023.11.02.
sonka brokkoli sajt tojás

Amikor reggel egész napos házon kívüli elfoglaltsághoz kellett reggelit és útravalót készíteni. Van otthon pár szelet régi felvágott, egy darab kiszáradóban lévő sajt, házi tojás, 1 fonnyadozó-barnuló brokkoli. Na, ebből lett indulás előtt a kiadós reggeli, és ez került az uzsonnásdobozba estebédre is.

1 brokkolirúd, 1 sonkatekercs színes zöldkörettel – Fotó: Fodor Erika

Hozzávaló

6-8 vékony szelet sonka/felvágott (ovális vagy nagyobb négyzet, téglalap alakú)

6-8 db sajtrudacska a sonka közepébe

2 tojás

+sajtrudacskák a sonkák közé a tojásba (tetszés szerint)

Sonka, sajt, tojás, tökmagliszt – Fotó: Fodor Erika

Zöldségkenyér

1 fonnyadozó fej brokkoli

10 dkg tökmagliszt

2-3 tojás (mérettől függ)

só, fokhagyma, bors ízlés szerint

Brokkolikenyéren sonkatekercsfalat – Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

Minden sonkatekercsbe belecsavarjuk a sajtrudat, majd ezeket beletesszük egy teflonserpenyőbe. A serpenyő aljára kevés olívaolajat vagy egy kiskanálnyi vajat teszünk. Ezen pirítjuk a sonkatekercs mindkét oldalát. (Falapáttal forgatunk!) Ha mindkét oldal megpirult, ráöntjük a villával kikevert (sózott) tojásokat, és tetszés szerint az egyes tekercsek közé további sajtrudakat teszünk, szétválasztva ezeket. Ha szilárdul a tojás, szintén a falapát segítségével, átforgatjuk a túloldalára a sonkatekercseket, hogy a másik fele is meghemperegjen a tojásbundában, és úgy is ropogósra süljön. A bundás sonkatekercseket egyesével kenyérszeletre tesszük, szendvicsnek, bármilyen nyers zöldséggel mennyei finom. Én búzakenyér helyett brokkoliszelettel ettem, zellerszállal, répával és olívabogyóval körítve.

Amikor mindkét oldalát megpirítottuk a sonkatekercsnek, akkor jöhet rá a felvert tojás – Fotó: Fodor Erika

Zöldségkenyér

A brokkolit megpucolva, a menthető kis rózsafejeket megmosva, nyersen, késes turmixgépbe téve ledaráltam. A nyers, darált zöldségliszthez hozzáadtam a tökmaglisztet és a tojásokat. Sóztam, ízesítettem, és kézzel elkevertem. Se folyós, sem túl tömör ne legyen a massza, amit kapunk. Sütőpapírral kibélelt, téglalap alakú tepsibe egyenletesen elsimítottam vizes kézzel. Majd be a sütőbe (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül), és nagyjából 30 perc múlva kész. Még melegen borítsuk ki a tepsiből, húzzuk le róla a papírt, és késsel téglalap alakú szendvicskenyereket vágjunk belőle. Ha ilyen kenyérrel esszük a sonkatekercset, érdemes ezzel kezdeni, mert amíg sül, el is készül a feltét.

Rásül a tojás, kicsorog az olvadt, pirult sajt – Fotó: Fodor Erika

Tuti tipp

Aki szereti a „magos kenyeret”, tökmagot, szezámmagot, szotyit, fenyőmagot is keverhet a zöldségtésztába, illetve szórhat a tepsiben a tetejére, még sütés előtt.

Sajtruddal töltött sonkák – Fotó: Fodor Erika

+1 Tipp

A zöldségkenyeret csinálhatjuk nyers karfiolból, céklából, répából vagy édesburgonyából is.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás