Bundás kenyér helyett sajtos bundás sonkarudak brokkoliszelettel.
Amikor reggel egész napos házon kívüli elfoglaltsághoz kellett reggelit és útravalót készíteni. Van otthon pár szelet régi felvágott, egy darab kiszáradóban lévő sajt, házi tojás, 1 fonnyadozó-barnuló brokkoli. Na, ebből lett indulás előtt a kiadós reggeli, és ez került az uzsonnásdobozba estebédre is.
6-8 vékony szelet sonka/felvágott (ovális vagy nagyobb négyzet, téglalap alakú)
6-8 db sajtrudacska a sonka közepébe
2 tojás
só
+sajtrudacskák a sonkák közé a tojásba (tetszés szerint)
1 fonnyadozó fej brokkoli
10 dkg tökmagliszt
2-3 tojás (mérettől függ)
só, fokhagyma, bors ízlés szerint
Minden sonkatekercsbe belecsavarjuk a sajtrudat, majd ezeket beletesszük egy teflonserpenyőbe. A serpenyő aljára kevés olívaolajat vagy egy kiskanálnyi vajat teszünk. Ezen pirítjuk a sonkatekercs mindkét oldalát. (Falapáttal forgatunk!) Ha mindkét oldal megpirult, ráöntjük a villával kikevert (sózott) tojásokat, és tetszés szerint az egyes tekercsek közé további sajtrudakat teszünk, szétválasztva ezeket. Ha szilárdul a tojás, szintén a falapát segítségével, átforgatjuk a túloldalára a sonkatekercseket, hogy a másik fele is meghemperegjen a tojásbundában, és úgy is ropogósra süljön. A bundás sonkatekercseket egyesével kenyérszeletre tesszük, szendvicsnek, bármilyen nyers zöldséggel mennyei finom. Én búzakenyér helyett brokkoliszelettel ettem, zellerszállal, répával és olívabogyóval körítve.
A brokkolit megpucolva, a menthető kis rózsafejeket megmosva, nyersen, késes turmixgépbe téve ledaráltam. A nyers, darált zöldségliszthez hozzáadtam a tökmaglisztet és a tojásokat. Sóztam, ízesítettem, és kézzel elkevertem. Se folyós, sem túl tömör ne legyen a massza, amit kapunk. Sütőpapírral kibélelt, téglalap alakú tepsibe egyenletesen elsimítottam vizes kézzel. Majd be a sütőbe (alsó-felső sütés, légkeverés nélkül), és nagyjából 30 perc múlva kész. Még melegen borítsuk ki a tepsiből, húzzuk le róla a papírt, és késsel téglalap alakú szendvicskenyereket vágjunk belőle. Ha ilyen kenyérrel esszük a sonkatekercset, érdemes ezzel kezdeni, mert amíg sül, el is készül a feltét.
Aki szereti a „magos kenyeret”, tökmagot, szezámmagot, szotyit, fenyőmagot is keverhet a zöldségtésztába, illetve szórhat a tepsiben a tetejére, még sütés előtt.
A zöldségkenyeret csinálhatjuk nyers karfiolból, céklából, répából vagy édesburgonyából is.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre